Predrag Kojović: Da li smo spremni na pomirenje?

Radiosarajevo.ba
Predrag Kojović: Da li smo spremni na pomirenje?

Blog koji sam od početka svog mandata 2010. objavljivao na Radiosarajevo.ba, potom na svom FB profilu, od sada ćete moći čitati ovdje. Onima koji se prema partijama i svojim predstavnicima u zakonodavnim tijelima opredjeljuje na osnovu demonstrirane principijelnosti I konzistetnosti sugerišem da kao referencu za ocjenu mog i rada Naše stranke iskoriste arhivu koja se može pronaći na http://blog.radiosarajevo.ba.

Objavio je ovo zastupnik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo, te u Parlamentu FBiH, Predrag Kojović na svojoj web-stranici. Njegov komentar, povodom kraja 2013. i početka 2014, objavljujemo u cjelosti:

„2014. je, po mom osjećaju, izuzetno važna godina za BiH i za sve njene građane. Moje uvjerenje je da će rezultati izbora pokazati da li nas je 20 godina nacionalizma toliko intelektualno i emotivno degradiralo da je povratak svakog od nas pojedinačno , a time i države, u ono što medicina zove normalno psihičko stanje skoro ili potpuno nemoguć.

***

Potpuno svjestan opasnosti koju pogrešne prognoze imaju po reputaciju autora…

Povratak na vlast nacionalnih, narodnjačkih, partija, značio bi nastavak dvadesetogišnje političke i ekonomske agonije. Konačni ishod i cilj vlasti tih stranaka je podjela kontrole nad zemljom po isključivo etničkom kriteriju.

Među najefikasnije metode koje služe ostvarenju tog cilja, osim izazivanja i održavanja međuetničkih tenzija, i konstruisanje državnog sistema koji je toliko korumpiran i apsurdan da je nemoguće izbjeći svakodnevno preispitivanje svrhe njegovog postojanja. sasvim sigurno spada i pacifiziranje javnosti, posebno mladih, cinizmom, apatijom i kontrolisanim medijima.

(Skoro da nema funkcionalne, demokratske, države u Evropi koja u svojoj istoriji ne bilježi i period kojeg se njeni sadašnji građani, i s pravom, stide. Građanski, etnički, religijski ratovi. Etnička čišćenja, koncentracioni logori, sistematska silovanja. To je najkraća, ali ne i sasvim neprecizna istorije današnje EU.)

Rijetko su gdje nacionalizam i “mržnja zbog premalih razlika” pobili I unesrećili tolike milione I milione ljudi kao što se to dogodilo u Evropi, dva puta u posljednjih sto godina. (Mnogi su Nijemci I Francuzi morali “progutati knedle” međusobne vjekovne mržnje da bi omogućili formiranje evropskog saveza koji nove međusobne ratove čini skoro nezamislivim).

***

Kao što već jeste mnogo puta do sada, istorija je pred BiH, tačnije, pred njene, posebno mlade građane, postavila izuzetno teško, sudbonosno, iskušenje koje generalizirano glasi; Da li smo, i pod kojim uslovima, spremni na međusobno pomirenje?

Za nas koji smatramo da je sudsko, etnički neselektivno, utvđivanje individualne odgovornosti za ratne zločine preduslov za skidanja kolektivne krivice sa cijelih etničkih grupa; da je suočavanje sa sopstvenim, ličnim i kolektivnim, moralnim posrtajima i početak procesa međuetničkog I međugrađanskog pomirenja prva i najvažnija zadaća ispravnost dosadašnje politike leši u odgovoru na pitanje;

Da li smo, svako od nas, u stanju, barem na trenutak, o svim žrtvama rata misliti kao “o svojima”.

p.k.

30.12.2013.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak