Policija ne zna gdje završavaju ukradeni šahtovi

Radiosarajevo.ba
Policija ne zna gdje završavaju ukradeni šahtovi


Krađa poklopaca i rešetki sa šahtova, na sarajevskim je ulicama jedno od ''najpopularnijih'' krivičnih djela. Nema pravila o mjestu i vremenu gdje se ovi prekršaji dešavaju, mada je veći broj evidentiran za vrijeme noćnih sati. U Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću Vodovod i kanalizacije, nemaju načina da se izbore s ružnim navikama građana. 

Vezano: Kradu i umjetnička djela

Jasne su štete i posljedice ukradenih: pješaci vrlo lako mogu slomiti nogu, ili čak zadobiti teže povrede. Automobili lako mogu nastradati, a nije nemoguće i da dođe do sudara zbog oveće rupe na cesti.

''U 2012.godini ukradeno je približno 80 poklopaca sa revizionih okana, pojedinačne vrijednosti od oko 200 KM. Ukupna šteta po ovom osnovu je oko 16.000 KM. Naše preduzeće odmah po prijavi štete, poduzima sve aktivnosti potrebne na sanaciji štete i postavljanju novih revizionih okana. Ukoliko su poklopci na zelenim površinama, ugrađuju se armirani, betonski poklopci... Prema našim podacima, u periodu od 2006. do oktobra 2012. godine, otuđeno je ukupno 660 poklopaca. Nema pravila u kojim dijelovima grada i Kantona, se vrše ova krivična djela. Važno je reći da postavljanje slivničkih rešetki nije u nadležnosti našeg preduzeća, već općina i Direkcije za ceste u zavisnosti od značaja saobraćajnice'', kazala je za Radiosarajevo.ba Mirjana Trifunović,  glasnogovornica KJKP Vodovod i kanalizacije

 

U MUP-u KS konstantno se bore s neodgovornim pojedincima koji ukradene metalne poklopce najčešće prodaju van Kantona Sarajevo.

''Ti neodgovorni pojedinci rešetkaste poklopce sa šahtova ili neki drugi poklopac od lijevanog gvožđa, te predmete prodaju na otpadima sekundarnih sirovina i to najčešće van našeg Kantona'', kazao je za Radiosarajevo.ba Irfan Nefić, portparol Mupa KS.

''Zanimljivo je da građani rijetko prijavljuju ova krivična djela. Zbog toga se hapšenja po ovom osnovu dešavaju rijetko, kad se to već desi, ovo krivično djelo tretira se kao i svaka druga krađa'', kazao je Nefić na kraju razgovora.

U policiji nemaju detaljnih podataka o tome gdje se tačno prodaju i preprodaju ukradeni šahtovi i rešetke.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak