Obnova vodovodne mreže od 2013. godine

Radiosarajevo.ba
Obnova vodovodne mreže od 2013. godine


Problemi sa vodosnabdijevanjem već mjesecima muče građane glavnog grada Bosne i Hercegovine. Smanjeni nivo padavina i gubici vode zbog starosti cjevovoda, pumpnih stanica i ostale opreme glavni su razlozi za redukciju vode koju je KJKP Vodovod primoran primjenjivati.

Zbog loše infrastrukture i nedovoljnog ulaganja tokom dužeg niza godina, gubici vode iznose čak 70%.

Trošak gubitaka vode, kako je rečeno na konferenciji za novinare, snosi KJKP Vodovod i kanalizacija.

Kako je ministar prostornog uređenja Zlatko Petrović istakao na današnjoj konferenciji za novinare, problem sa vodosnabdijevanjem kojeg danas ima veći dio grada ne bi bio ovakav da su gubici vode svedeni na 20%, što je prosjek u evropskim vodovodima.

''Mi trenutno imamo kratkoročni program za 2013.-2016. godinu gdje je planirana rekonstrukcija kanalizacione i vodovodne mreže u dužini od 80 kilometara na onim dijelovima koji su najugroženiji  i gdje imamo gubitke od 2 do 10 sekundnih litara vode", rekao je ministar Petrović i dodao da je planirano da se gubici vode u četiri godine smanje za oko 5% po godini.

Vrijednost ovog četverogodišnjeg projekta, po njegovim riječima, je oko 56 miliona KM. Procjena vrijednost desetogodišnjeg projekta je oko 320 miliona KM. U programu se nalaze neophodni radovi kao što su zamjena vodovodne i kanalizacione mreže, rekonstrukcija mjerno-regulacione opreme i sl.

Nova mjerila i nove cijene

Od 2013. godine će se krenuti sa intezivnijim uvođenjem mjerila u sve zgrade kolektivnog stanovanja, a u prvoj fazi će to biti oko 60 brojila.

Kako je ministar Petrović istakao, finansijska sredstva za ugrađivanje brojila će se, najvjerovatnije, crpiti iz određenih taksi koje će građani plaćati za ugradnju, korištenje i održavanje sata.



Očitavanja će se vršiti telemetrijski, tako da se neće remetiti privatnost građana.

"To će ujedno biti i jedan od elemenata za provođenje politike subvencioniranja. Možemo subvencionirati samo onoga za koga znamo koliko potroši u odnosu na njegova primanja", dodao je Petrović.

Kako je za Radiosarajevo.ba rekao ministar Petrović, cijena vode uvođenjem novih mjerila će biti veća za oko 20%.

Projekat Crna rijeka

Jedan od projekata koji je od strateške važnosti za Kanton Sarajevo, jeste projekat 'Crna rijeka'. Kako je istaknuto na konferenciji za novinare, taj projekat bi trebao donijeti 1510 litara u sekundi (l/s) pitke vode Kantonu Sarajevo.

"On je u projektnom smislu u završnoj fazi i nadam se nakon usvajanja Federalnog prostornog plana da ćemo biti u situaciji da ćemo i njega početi implementirati u naredne dvije do tri godine", rekao je Petrović i istakao da se grad nikada neće moći odreći Bačeva kao glavnog izvora vode.

Molimo se za kišu

"Ono što sada možemo uraditi jeste nadati se da će padavine u narednom periodu biti veće. Nije bilo ozbiljnije količine padavina. Kiša koja je padala proteklih dana samo je zaustavila daljnje smanjenje izdašnosti. Maksimalna količina vode koju Vodovod može da isporuči je oko 2600 l/s.", kazao je ministar Petrović, dodavši da je ovo najmanji nivo vode koje Sarajevo pamti.

Redukcije, odnosno smanjenje pritiska u noćnim satima je konstantna mjera, koju preduzeće primjenjuje radi obezbjeđenja punjenja rezervoara.

Problemi sa vodosnabdjevanjem već mjesecima muče građane glavnog grada Bosne i Hercegovine.

"Bitno je da kažem jeste da će građani u narednom periodu imati vodu, ali ne u količini koja je normalna. Bit ćemo sretni ako u narednih desetak dana održimo stepen crpljenja vode, te pozivam građane na racionalno trošenje", rekao je ministar Petrović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak