Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Radiosarajevo.ba
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Danas se u cijelom svijetu obilježava 25. novembar, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Poseban fokus ove je godine stavljen na diskriminaciju trudnica, koja se podjednako dešava u siromašnim i bogatim zemljama, s naročitim pogoršanjem usljed ekonomske krize.

Ovaj datum se među aktivističkim organizacijama obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama od 1981., a od 1999. prema odluci UN.

U Italiji je najmanje 800.000 zaposlenica izgubilo posao kada su zatrudnile, uglavnom zato jer su pri zapošljavanju morale potpisati izjavu bez datuma da će dati otkaz u slučaju trudnoće. U Keniji neke žene moraju potpisati izjavu da neće zatrudniti. U Hondurasu žene moraju proći ginekološki pregled pri zapošljavanju te i kasnije žele li zadržati posao. U Sjedinjenim Državama diskriminacija vezana uz trudnoću i materinstvo porasla je za 35 posto zadnjih deset godina i od 2011., a sudskim odlukama isplaćeno je 150 miliona dolara odštete za diskriminaciju te vrste. Britanska studija navodi da je 22.000 zaposlenih žena trpjelo diskriminaciju jer su bile trudne ili su iskoristile porodiljski dopust. Dvije trećine žena u arapskom svijetu ne radi zbog rodne diskriminacije i nepostojanja organizovane brige za djecu zaposlenih majki.

Ovaj problem nije nepoznat ni unutar granica Bosne i Hercegovine, gdje su žene pri samom razgovoru za posao diskriminirane zbog potencijalne trudnoće, a sve su češći slučajevi otkaza usljed trudnoće.

25. novembra je izabran za Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama jer su se na taj datum, 1981. godine, sastale feministkinje Latinske Amerike i Kariba. Na sastanku održanom u Bogoti, govorile su o porodičnom nasilju, silovanjima i seksualnom zlostavljanju, te nasilju koje žene trpe pod različitim političkim režimima. Isti datum je izabran i kao dan sjećanja na sestre Mirabel, Patriu, Minervu i Mariu Theresu, koje je brutalno ubio diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj republici 1960. Sestre Mirabel bile su političke aktivistkinje i vidljiv simbol otpora Trujillovom diktatorskom režimu.

Od danas počinje i 16 dana aktivizma, unutar kojih će Ujedninjene nacije, zajedno sa partnerskim organizacijama iz nevladinog sektora, realizovati čitav niz terenskih aktivnosti širom Bosne i Hercegovine u cilju jačanja svijesti o različitim vrstama nasilja nad ženama, koje se svakodnevno dešava, kako u našoj zemlji, tako i širom svijeta.

Michelle Bachelet, izvršna direktorica agencije UN Women, je ovim povodom također poručila: „Danas se nasilje nad ženama u sve većoj mjeri prepoznaje kao ono što ono i jeste: prijetnja demokratiji, prepreka trajnom miru, opterećenje nacionalnim ekonomijama te užasno kršenje ljudskih prava. Što više ljudi bude vjerovalo da nasilje nad ženama nije bi prihvatljivo ni neizbježno, što više počinilaca bude kažnjeno, to će promjena u pravcu zaustavljanja nasilja nad ženama postajati dublja i snažnija.“

Vezano:
'Pravi bh. muškarci' protiv nasilja nad ženama


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak