Kompanije ali i 'obični ljudi' pomažu rad SOS Dječijeg sela

Radiosarajevo.ba

Naša novinarska ekipa posjetila je SOS dječije selo koje se nalazi u sarajevskom naselju Mojmilo. Najavljeno uručenje donacije kompanije  Chevrolet u iznosu od 19.500 KM bilo je samo jedan od razloga naše posjete. Organizacija SOS Dječija sela BiH se već 16 godina i na prostoru Bosne i Hercegovine brine o djeci bez roditeljskog staranja, a ovom donacijom dobila je sredstva kojom će biti pokriveni godišnji troškovi hrane, školskog pribora i ostalih potrepština jedne SOS porodice.

Vid brige o djeci bez roditeljskog staranja koji nudi SOS Dječije selo najbliži je životu koji djeca imaju u porodici, a trenutno u dva bosanskohercegovačka SOS sela, u Sarajevu i Gračanici, živi gotovo 300 mališana.

Prilikom dodjele čeka kompanije Chevrolet, Jernej Kolbl, direktor Chevroleta za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju je izjavio da su u Chevroletu ponosni što mogu na ovaj način pomoći „našoj djeci, jer su sva djeca jednog društva naša djeca o kojoj se treba brinuti“.

Donaciju kompanije Chevrolet organizaciji SOS Dječija sela BiH iskoristili smo za razgovor sa direktorom organizacije SOS Dječija sela BiH, Amirom Omanovićem i Lamijom Turčilo, najodgovornijom za fundraising poslove ove ogranizacije.

'Obični ljudi' pomažu SOS Dječije selo

Za brigu o djeci bez roditeljskog staranja su prvenstveno odgovorni centri za socijalni rad i oni su dužni osigurati sredstva za rad SOS Dječijeg sela, ali ova organizacija svoje djelovanje pospješuje i saradnjom sa društveno odgovornim međunarodnim i bosanskohercegovačkim kompanijama, te pojedincima koji žele poboljšati život djece smještene u SOS selima.

„Sav naš rad je i moguć zahvaljujući donacijama kompanija i pojedinaca, a sav novac koji dobijemo na taj način bude direktno utrošen za potrebe djece u dječijim selima, te za podršku našim programima Superbus i podrška socijalno ugroženim porodicama. Zbog toga pokušavamo na različite načine animirati zajednicu da podrže naš rad, smatramo da se cijela zajednica treba uključiti u brigu o djeci koja su, sticajem okolnosti, ostala bez roditeljskog staranja“, kaže Lamija Turčilo za naš portal.



„Pored kompanija koje pomažu SOS Dječija sela u BiH, među kojima je kompanija Bosnalijek pokazala dugogodišnju predanost ovoj organizaciji, naš rad se može podržati i kupovinom novogodišnjih čestitki koje izrađujemo, pomaganjem mladim ljudima iz SOS sela koji su na pragu samostalnosti, stipendiranjem ili zapošljavanjem djece...“, kaže Turčilo, dodavši da su u organizaciji SOS Dječija sela svjesni kako društvena odgovornost kompanija u BiH još uvijek nije na nivou na kojem bi trebala biti. 

Više informacija o načinima pomoći SOS Dječijem selu pronaći ćete ovdje.

„Moram reći da se vrlo često našim pozivima odazivaju i obični ljudi, pojedinci koji žele donirati novčani iznos koji mogu ili donirati hranu, odjeću, a nama znači mnogo njihov angažman u situaciji u kojoj živimo i u kojoj nije lako izdvojiti 5 ili 10 KM. Oni su svjesni da to nije puko davanje novca nego ulaganje u budućnost naše djece“, dodaje Turčilo.

Važnost neinstitucionalne brige o djeci

„Prateći trend deinstitucionalizacije, SOS porodica funkcionira kao i svaka, uslovno rečeno, normalna porodica, porodica raspolaže svojim budžetom, djeca idu u školu, SOS mama se brine o njima. Mi smo fokusirani na neinstitucionalne vidove brige o djeci, na porodični ambijent i topli dom za svako dijete, a s ponosom mogu reći i da je SOS Dječije selo prepoznato kao takvo u Bosni i Hercegovini“, kaže za portal Manjine.ba direktor SOS Dječijeg sela BiH, Amir Omanović.



Omanović naglašava da se formiranje SOS porodica radi pažljivo i planski, uzimajući u obzir posebne potrebe svakog djeteta, potrebe djece s određenim poteškoćama, premda je standard da u jednoj SOS porodici bude šestoro djece.

„Naš uspjeh, a i uspjeh cijelog grada, mjeri se djecom koja su iz SOS Dječijeg sela otišla u samostalni ili polusamostalni život, a takvih je mnogo. SOS Dječije selo je specifično po tome što se ne brine o djeci samo do njihovog punoljetstva, nego ih, na različite načine, pomaže sve dok ne počnu živjeti potpuno samostalno. Trenutno imamo pedesetak studenata koje podržavamo u njihovom školovanju. Teško je biti mlad, uspješan i samostalan“, dodaje Omanović.

Muškarci i parovi također su dobrodošli

SOS mama znači biti 24-satna mama šestoro, sedmoro mališana, sa svim obavezama koje to donosi. Posljednji konkurs za SOS mame raspisan je u oktobru, a iako se na njega prijavilo više stotina kandidatkinja, na kraju je ostalo tek nekoliko njih spremnih na težinu tog zadatka.

„Tek mali broj, 5-6 kandidatkinja, spremno je proći dvogodišnju edukaciju i školovanje za SOS mame, preuzeti porodicu i živjeti u jednoj od kuća u SOS selu.“

Omanović napominje da organizacija SOS Dječije selo ohrabruje i muškarce i parove da se prijave i postanu SOS roditelji, kako bi SOS porodica imala oba roditelja, ali da su se dosad pretežno prijavljivale žene.

„Ako želimo pratiti svjetske standarde u zapošljavanju, spol ne bi trebao biti nikakva prepreka kandidatima i kandidatkinjama da se prijave na bilo koji konkurs. U BiH je još uvijek izražen tradicionalizam, te se na konkurse za SOS roditelje prijavljuju pretežno žene. Mi sada strateški radimo na ohrabrivanju parova da se prijave“, kaže Omanović.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak