Jednominutne priče o ozbiljnim problemima djece

Radiosarajevo.ba
Jednominutne priče o ozbiljnim problemima djece

“Uvijek ima onih koji kroz nasilje hoće da budu iznad svih ostalih, a nisu ništa bolji i vrijedniji od ostalih. U filmu nasilnika prikazujem kao malu figuricu, a mi ostali smo oko njega”, priča Jovana Rajak  o svom jednominutnom filmu u kojem je progovorila o problemu međuvršnjačkog nasilja.

Njena drugarica Dajana ima drugačiju priču: “Priču o meni pričaju moje tenisice. Sve krene s jednim tenisicama, starim, a onda dolaze ove nove i nastavljaju priču”

Ove dvije učenice učestvovale su u mreži OneMinutesJr  koju su uspostavili Evropska kulturna fondacija, Sadberg institut i UNICEF, a čiji su rezultat jednominutni filmovi djece i mladih kroz koji oni iskazuju svoja mišljenja, stavove, ideje ili dižu glas o svojim i problemima svojih vršnjaka.



Radionice u sklopu ove mreže se organizuju u okviru programa Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece (SPIS), o čemu govori Nineta Popović, voditeljica komunikacija za razvoj UNICEF-a BiH:

Evropska unija finansira projekat SPIS od 2008. godine iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 4,1 miliona eura. Cilj projekta je da pomogne u izgradnji sistema koji će osigurati adekvatnu politiku socijalne zaštite te socijalnu zaštitu i inkluziju djece i njihovih porodica.

„ Program Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece ili SPIS program se četvrtu godinu provodi u Bosni i Hercegovini, uz pomoć EU i UNICEF-a. Cilj ovog programa je da svako dijete ostvari svako svoje pravo i da bude uključeno u sve sfere društvenog života, te da povežemo institucije sistemom, koji se tiče zaštite djece, a to su obrazovne institucije, zdravstvene institucije, institucije za socijalnu zaštitu. Želimo napraviti sinergiju između tih institucija kako bi se pomoglo svakom djetetu da ne ostane isključeno iz onoga što čini njegov život i njegova prava“

One minutes Jr prvi put u BiH

One minutes Jr je aktivnost namijenjena za djecu adolescentskog uzrasta. Djeca sama rade scenario, režiju,snimanje filma i glumu, pomoć im je potrebna za montažu i produkciju filmova.

„ Ono što je univerzalna poruka filmova je da se nikada ne tiču jednog djeteta, razmatraju probleme koji u njihovoj zajednici utiču na generaciju djece. Na umjetnički način govore o problemima kao što su uslovi u školama, problemi djece koja imaju poteškoće u razvoju, zdravstveni problemi, sigurnost na putu od kuće do škole, problemi nasilja, nesigurno okružnje, minska polja i slično. Vrlo su zanimljivi i upečatljivi, te nam koriste za lobiranje, rad sa ljudima koji rade u institucijama sistema, kako bi vidjeli šta se radi na terenu, te šta je prioritet za rješavanje kada se radi o životima djece“, kaže nam Nineta Popović. Ona dodaje da planiraju u martu uraditi festival na kojem će biti prikazani svi filmovi koji su prijavljeni, a najbolji će biti nagrađeni.

Packman je ukrao moje prijatelje

Film koji je snimljen u Derventi ove godine je ušao među pet najboljih filmova na međunarodnom One minute Jr festivalu. Naziv filma je Packman je ukrao moje prijatelje, a rad je učenice Silvane Stojčić iz Dervente.


U oktobru ove godine, organizovane su radionice u kojima su učestvovala djeca i donosioci odluka u zajednicama, načelnici općina i voditelji sektora obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite. Vođen je ravnopravan dijalog, u kojem su djeca pokazala šta je to prioritetno za rješavanje u njihovim lokalnim zajednicama.

„ Reakcije su bile zaista upečatljive, odraslim ljudima zaista treba nekad nacrtati šta se dešava u životima djece i kako oni razmišljaju “ dodaje Nineta i objašnjava kako će se vršiti selekcija filmova:

„ Čekamo da završimo produkciju filmova u svim općinama, ostala je još jedna općina. Nakon toga očekujemo da ćemo imati oko 70 filmova, od kojih ćemo napraviti selekciju. Formirat ćemo stručni žiri, koji će biti sastavljen od ljudi iz svijeta filma, medija, kulture, te će biti izabran najbolji film i dodijeljena nagrada, to će biti u martu naredne godine.“

Sve filmove možete pogledati na Youtube kanalu UNICEF-a BiH, te na facebook stranici UNICEF Bosna i Hecegovina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak