Imunizacija kao mjera zaštite: U BiH se vakciniše 85 do 90 posto djece

Radiosarajevo.ba
Imunizacija kao mjera zaštite: U BiH se vakciniše 85 do 90 posto djece

U organizaciji UNICEF-a u BiH, u Konjicu je održana dvodnevna radionica za zdravstvene djelatnike, te predstavnike medija i institucija iz oblasti javnog zdravstva, a namjera je bila doprinijeti boljoj medijskoj slici o djeci u BiH da bi o pravima djece i pitanjima koja ih se tiču javnost što kvalitetnije bila informirana.

Stručnjaci iz oblasti epidemiologije na skupu pod naziv "Mediji i djeca: Fokus na imunizaciju" istaknuli su da su u BiH, dosad bila pozitivna iskustva kad je u pitanju proces obavezna imunizacija, ali da se posljednjih godina osjeća izvjestan otpor kod roditelja. Tome su, kako je rečeno na skupu, umnogome doprinijele i antivakcinalne aktivnosti koje su, iako sporadične, zabilježene i kod nas, javlja agencija Fena.

''Ipak uspijevamo ostvariti 85 do 90 procenata vakcinisane djece, ali to nije onaj zakonom poželjan minimum od 95 procenata'', kazala je šefica Službe za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravstvo FBiH Jelena Ravlija.

Kako je naglasila, antivakcinalne aktivnosti kod nas jesu prisutne,  ali ne u tolikoj mjeri da bi dovele u pitanje proces imunizacije.

''Nadamo se da se to neće ni desiti. Kod nas je još uvijek prisutno povjerenje roditelja u liječnike i sustav zdravstva i nadamo se da antivakcinalne aktivnosti neće biti aktivne toliko da dovedu u pitanje zdravlje djece'', kazala je dr. Ravlija.

Izrazila je nadu da i ova radionica ide u prilog poboljšanja komunikacije, informiranja, educiranja roditelja, zdravstvenih djelatnika, a i medija kao važnih partnera.

Na skupu u Konjicu ponovljeno je da je vakcinacija jedno od najvećih dostignuća suvremene medicine u zaštiti zdravlja stanovništva. Studije su, kako je rečeno, pokazale da je "mnogo veći rizik od oboljenja, nego od vakcina kojima se štiti od tih oboljenja.“

Epidemiolog iz Beograda Zoran Radovanović ističe da su antivakcinalne aktivnosti krenule sa zapada, a motivi osoba koje ih provode su, kaže, različiti.

''U ovom dijelu Evrope to još uvijek nema karakter organiziranog pokreta. To su pojedinci koji vrše utjecaj na javnost. Problem je  što u ovoj informatičkoj eri zdravstvo nije pripremljeno da se na odgovarajući način nosi s novim izazovima zato što se te informacije šire putem društvenih mreža, a zdravstvo na tradicionalan način pokušava s tim da se izbori'', kazao je on.

Upitan za najefikasniji metod borbe protiv tih vrsta aktivnosti, prof. dr. Radovanović kaže da ''treba reagovati, ali oprezno''.

Epidemiolozi iz oba bh. eniteta smatraju da je kvalitet vakcina koje se distribuiraju u BiH dobar. Po njihovim riječima, u BiH se mogu koristiti samo vakcine proizvođača kojima je to odobrila Svjetska zdravstva organizacija, a radi se o najznačajnijim svjetskim proizvođačima.

Obavezna imunizacija u oba bh. entiteta obuhvata vakcinaciju protiv deset zaraznih bolesti i  provodi se prema kalendaru vakcinacije. Stručnjaci ističu da je dobro poštovati raspored primanja jer su vakcine tempirane baš u vrijeme kad organizam daje najbolji odgovor.

Na UNICEF-ovoj radionici u Konjicu i predstavnici medija iznijeli su svoja iskustva u priči o imunizaciji i vakcinama, a taj skup organiziran je u okviru Svjetske sedmice imunizacije koja se obilježava u posljednjoj sedmici aprila s ciljem podizanja svijesti o značaju i dobrobiti imunizacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak