'Biti gay je dio ljudske stvarnosti, a ne neki zapadni sindrom'

Radiosarajevo.ba
'Biti gay je dio ljudske stvarnosti, a ne neki zapadni sindrom'

Portal Radiosarajevo.ba sinoć je dobio nagradu za kontinuirano, profesionalno i etičko izvještavanje o LGBT temama za 2013. godinu. Nagrada našem portalu je dodijeljena od strane Sarajevskog otvorenog centra, a na sinoćnjoj dodjeli u prostorijama art kina Kriterion, održana je i promocija knjige 'Kao da je sve u redu' Bobana Stojanovića, LGBT aktiviste iz Beograda.

Ovom događaju je prisustvovao i Steve Majors, zamjenik direktora Misije USAID-a u BiH, koji je istakao kako USAID i Internews i dalje stoje uz LGBT zajednicu kada je u pitanju poštovanje ljudskih prava, te podržavaju fer medijsko izveštavanje o izazovima sa kojima se nosi LGBT zajednica.

''Kao gay osoba, i sam sam vrlo ponosan na to što se USAID na globalnom nivou obavezao na zaštitu i promovisanje ljudskih prava i prava LGBT zajednice, pogotovo na području zapadnog Balkana'', kazao je Majors, citiravši Hilary Clinton koja je jedne prilike kazala kako je biti gay dio ljudske stvarnosti, a ne ''neki zapadni sindrom''.

Zadatak svake vlade je, smatra Majors, da štiti prava svojih građana; bh. zajednica mora uraditi više po tom pitanju, a ono što je najzabrinjavajuće jeste netolerancija i stvaranje stereotipa.

''Gledamo u vas sa nadom, vi ste ti koji ste odgovorni za stvaranje tolerancije i netolerancije. Ovaj smo mjesec potpuno posvećeni zaštiti ljudskih prava, te vas pozivam da dignete svoj glas - zaštitimo ljudska prava i dignitet'', poručio je Majors, prisjetivši se Mandele i njegove borbe za ljudska prava i prava na slobodu.

Mali, ali značajni i revolucionarni koraci

Boban Stojanović, LGBT aktivista iz Beograda ovom je prilikom promovisao svoju autobiografiju 'Kao da je sve uredu', koja govori o tome kako je biti gay u Srbiji. 

''Drago mi je što sam večeras u Sarajevu, sa dragim prijateljima iz SOC-a. Male pobede, osvajanje javnih prostora.... mali, ali značajni i revolucionarni koraci'', kazao je Boban, dodavši kako prije desetak godina pojaa manjina uopšte nije ni postojao na način na koji se o njemu govori danas, a pogotovo ne kad se radi o LGBT zajednici.

Govorivši o negativnom utjecaju pojedinih medija koji imaju sklonost ka senzacionalističkom pristupu u pisanju i izvještavanju o LGBT zajednici i time kreiranju javnog mijenja, Boban ističe kako se radi o dehumanizaciji ove zajednice, te svođenju čitave priče na jedan lični momenat.

''Ni po čemu se ne razlikujemo od drugih ljudi, radimo iste one stvari kao i svi, a svođenje cele priče na isključivo seksualnost pokazuje neku vrstu gladi medija za senzacionalizmom. Ipak, u suštini verujem kako smo svi dobri ljudi i želimo da radimo dobro jedni drugima, a na novinarima je da imaju savest i odgovornost kako će izveštavati o LGBT temama'', poručio je Boban.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak