Amila Karačić: Zašto je važno političko udruživanje žena

Radiosarajevo.ba
Amila Karačić: Zašto je važno političko udruživanje žena


Osnivanje Kluba parlamentarki FBiH
 pomak je u smjeru intenziviranja i međustranačke saradnje u Predstavničkom domu F BiH, smatra naša sugovornica Amila Karačić, djelatnica jednog od inicijatora Kluba - Instituta IRI (International Republican Institute). 

Neprofitna i nestranačka organizacija IRI za cilj ima razvijanje sloboda i demokracije u svijetu kroz razvoj političkih stranaka, građanskih institucija, slobodnih izbora, demokratskog upravljanja i vladavine prava.

Ipak, vijest o formiranju Kluba parlamentarki FBiH dobila je neočekivan odjek u javnosti, prvenstveno zahvaljujući kontraverznoj izjavi Semira Efendića, načelnika općine Novi Grad Sarajevo, koju je napisao upravo na Facebook profilu sugovornice portala Radiosarajevo.ba.  

Činjenica da je učestvovala u najranijim fazama formiranja Kluba, kao i slijed događaja, razlog su da smo gospođu Karačić zamolili za kratak razgovor:

Radiosarajevo.ba: Šta je prethodilo osnivanju Kluba parlamentarki FBIH i koliko je ova udruga važna za naše društvo u cjelini? Koja su konkretna pitanja sa kojima će se u kratkom vremenskomn periodu baviti članice ovog kluba?
Karačić:
Američki Međunarodni republikanski institut (IRI) djeluje u Bosni i Hercegovini od 2003. godine u sklopu projekta USAID-a pod nazivom “Program podrške politickim procesima u Bosni i Hercegovini” (Political Process Support Program) i kroz ovaj program poseban akcenat stavlja na podršku ženama u politici. Kroz edukativne seminare i sastanke sa parlamentarkama nastojali smo intenzivirati i podržati njihovu saradnju. Zastupnice u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH su poseban interes iskazale su za institucionalizaciju njihove saradnje kroz formiranje Kluba parlamentarki. Na zajedničkom sastanku 2. i 3. februara neformalni Klub parlamentarki je osnovan. Zastupnice, među kojima imamo predstavnice osam stranaka i jednu nezavisnu zastupnicu, su se okupile dobrovoljno sa ciljem da kroz zajedničko djelovanje predlažu inicijative koje trebaju doprinijeti boljem položaju žena u društvu

Na dvodnevnom sastanku koji smo imali definisan je strateški plan djelovanja Kluba, misija i vizija, akcioni plan i ciljevi. Klub je već odredio da će jedan od prioriteta u narednom periodu biti donošenje Zakona o porodičnoj i dječijoj zaštiti, te bolja saradnja i umrežavanje sa predstavnicima/ama civilnog društva.  IRI će kroz svoje programa podržati rad Kluba i njihovu saradnju.

Radiosarajevo.ba: Kako Vi i organizacija koju zastupate komentirate istup političara i građanina Semira Efendića na Facebooku?

Kroz svoj javni profil na društvenoj mreži Facebook, načelnik Efendić napisao je: "Spolna pripadnost je potpuno pogrešna osnova za političko organiziranje i može donijeti samo štetu, a naročito po žene kojima se kroz takve organizacije ispere mozak do mjere da više nisu sposobne za normalnu socijalizaciju sa ostatkom društva". 

Karačić: Žao nam je što je u ovom slučaju skrenuta pažnja sa jedne zaista pozitivne vijesti u Bosni i Hercegovini. Ne smijemo zaboraviti da je formiranjem Kluba parlamentarki po prvi put u Bosni i Hercegovini osnovan klub koji je višestranački i koji se formirao oko zajedničkih ciljeva. Želimo pažnju medija usmjeriti upravo na činjenicu da su parlamentarke pokazale političku zrelost i motivaciju koja se očekuje od parlamentaraca/ki u demokratskim društvima. Istupi poput ovog ne doprinose postizanju rodne ravnopravnosti. Argumentovana rasprava na bilo koju temu, pa i ovu, je naravno uvijek dobrodošla, međutim u ovom konkretnom slučaju korišten je rječnik koji je vrlo problematičan i zabrinjavajući.

Radiosarajevo.ba:  Da li otvorene privatne profile javnih ličnosti možemo smatrati javnim područjem? Da li javne ličnosti imaju odgovornost prema onome što napišu na društvenim mrežama?
Karačić: 
Jedan od ključnih ciljeva programa IRI-a, kako u Bosni i Hercegovini, tako i širom svijeta, je povećanje političke i drugih oblika odgovornosti kod izabranih zvaničnika. Društvene mreže su danas jedan od glavnih izvora informacija i forum za diskusije i razmjenu mišljenja. Kao takve one se mogu smatrati javnim prostorom i izabrani zvaničnici koji predstavljaju i građane koji su im dali svoje povjerenje imaju posebnu odgovornost kada daju izjave u javnosti.

Razgovarala: Vesna Andree Zaimović, Radiosarajevo.ba 


Izjava političara Efendića, člana Stranke demokratske akcije i načelnika najmnogoljudnije općine u BiH, uzrokovala je reakciju Ženske mreže BiH koja zahtijeva njegovo javno izvinjenje (opširnije na ovom linku), kao i reakciju SDP-a (opširnije na ovom linku).  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak