Akcioni plan za zaštitu i sprječavanje nasilja nad djecom na internetu

Radiosarajevo.ba
Akcioni plan za zaštitu i sprječavanje nasilja nad djecom na internetu

Zaštita i sprječavanje nasilja nad djecom koje nastaje putem informaciono - komunikacijskih tehnologija bila je tema javne rasprave koja je u utorak u Sarajevu okupila predstavnike institucija i nevladinog sektora.

Istaknuto je da, uz korist koju pružaju, neki sadržaji na internetu i drugim informaciono-komunikacijskim tehnologijama mogu imati i negativna djelovanja, posebno za djecu.

Kod nas je u toku priprema akcionog plana za zaštitu djece i sprječavanje nasilja nad djecom koje nastaje putem informaciono-komunikacijskih tehnologija, a na današnjem skupu radilo se na iznalaženju najboljeg rješenja.

Amela Efendić iz NVO Međunarodnog foruma solidarnosti "Emaus" Ured u Sarajevu kaže da posebno djeca i mladi, odnosno tinejdžeri koriste internet. 

U izjavi za novinare kaže da internet jeste koristan i zabavan, ali isto tako može da bude i izvor neugodnosti u slučaju da bude zloupotrijebljen kao sredstvo komunikacije.

Mišljenja je da živimo u vremenu u kojem je internet neophodan i ne možemo djecu izolirati iz toga. Organizacija koju predstavlja zalaže se da internet približe djeci, ali govore 'o boljem i sigurnijem internetu.'

''Internet je koristan, ali treba samo djeci pojasniti kako da ga sigurno koriste, šta da izbjegnu, s kim da pričaju, s kim da se druže na internetu .... Treba krenuti od email adrese u kojoj ne treba da stoje lični podaci djeteta. Ona treba da bude kreirana tako da ne odaje nijedan lični podatak djeteta'', kaže Efendić i ističe ulogu i roditelja u pravilnom razumijevanju i mogućim zloupotrebama informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH Samir Rizvo istaknuo je značaj rada na prevenciji, sprječavanju uzroka koji dovode do te pojave, zaštiti žrtava, te krivičnog gonjenja osoba koje se bave kriminalom povezanim sa zloupotrebom djece.

Pojasnio je da zakoni na nivou entiteta i Distrikta Brčko imaju propisana krivična djela koja se tiču zloupotrebe takvih tehnologija posebno kad su u pitanju djeca i dovoljno strogo kažnjava takve slučajeve.

''Krivični zakon BiH nema takve odredbe. Mislimo da bi bilo korisno i to uraditi i tako proširiti naše unutarnje kapacitete u policijskim agencijama i tužilaštvima da se bave tim problemom'', kaže Rizvo.

Akcioni plan za zaštitu djece i sprječavanje nasilja nad djecom 2013- 2015 u fazi je pripreme, a taj dokument proizlazi iz Strategije za sprječavanje trgovine ljudima BiH. Naša država isti akcioni plan imala je i za period 2010. - 2012. godinu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak