Nezadovoljne seksom više no ikad?

Radiosarajevo.ba
Nezadovoljne seksom više no ikad?


Spolni život žene trebao bi biti bolji nego ikada od kada postoji civilizacija. Bez obzira na to da li je to istina ili ne, različiti podaci ukazuju da još uvijek ne možemo govoriti o jednakim pravima u spolnom životu žene u usporedbi s muškarcem. B. Kahr je u Engleskoj proveo istraživanje u kojemu je 14000 Britanaca razotkrilo podatke o svom spolnom životu. 21% ih nema nikakav spolni život, 32% ima spolne odnose tri puta mjesečno, a 44% jednom na mjesec. Po Kahrovoj studiji žene se u svim statistikama slabije odazivaju, osim u slučaju da nemaju partnera. Istraživanje Sveučilišta u Standfordu je ponudilo zanimljive podatke da žene postižu 80% manje orgazama nego muškarci. Ako se ravnopravnost igdje izražava, to sigurno nije u spolnosti. Obzirom na borbu feministica za prava žena može se legitimno postaviti pitanje zašto upravo na području spolnosti žene ne postižu „nivo“ muškarca?


Fiksiranost na orgazam i užitak

Ženska i muška spolnost su vrlo različite. Fiksiranost na orgazam je tipično muška domena. Borba za ravnopravnost žene je istovremeno donijela borbu za jednaka prava - za muška prava. Žena, koja ima jednaka prava usredotočuje se na orgazam. Uzmite neki primjerak bilo kog časopisa za žene i opaziti ćete uvijek jednake naslove - kako do orgazma. Dildoi, vibratori, skrivene tehnike, položaji, ljepota, isklesano tijelo, strast, pravi parfem - sve to bi trebalo biti bitno za postizanje velikoga O. Sve to žene do nedavno nisu znale, vibrator ili dildo su posjedovale rijetke, pa ipak podaci govore da žene ne postižu veće zadovoljstvo u spolnosti i da su u odnosu na muškarce još uvijek u zaostatku. Ako sada iznesem ideju da fiksacija na orgazam nije najbolja ideja za žene, ubrzo će se podići ženski glasovi, koji će tvrditi da im oduzimam pravo na orgazam, iako podaci govore da se tog prava žene odriču same time što se podređuju muškom pogledu na spolnost. Spolnost za ženu nije orgazam i nikada nije niti bio, iako ih teoretski mogu doživjeti bezbroj puta više nego muškarci.

Gdje je ljubav i šta je ljubav?

Teorija ljubavi je toliko koliko je i zaljubljenih ljudi. Sve više mladih odrasta u obiteljima u kojima se ljubav pokušava odijeliti od spolnosti, a oboje se može kupiti. Seks je postao kratkotrajan, nagrada za njega je orgazam, ljubav je nedostižan romantični ideal, koga se može nadomjestiti dogovorom, ugovorom, novcem, hobijima, poslom. Ljubav više nije potrebna, spolnost je potreba, a za to više nije potrebna ljubav. Dr. Petra Boynton - psihologinja, dodaje materijalno gledište: „Mirisne svijeće, erotsko rublje, sve te stvari – ništa ne objašnjavaju kako što djeluje, samo predstavljaju neke snove. Seks je postao obavezan, takmičarski nastrojen i komercijaliziran. Reklame nam govore da bi seks mogao biti dobar, kada bismo samo imali njihov proizvod.“

Ali to je samo vrh ledene gore. Fetiši ideala ljepote uništavaju samosvijest svake žene koja se ne uklapa u njih. Ljudi troše više vremena brinući o tome kako izgledaju, nego za korištenje svog lika u zabavne spolne svrhe. Ljubav je postala nešto izvan nas, nešto što nas udari, kad sami nismo sposobni. Spolnost je postala takmičenje nad takmičenjima, takmičenje u količini orgazama, ljepoti kadriranja. Kakav je smisao dva lijepa obrijana tijela u tami, kad ih nitko ne vidi? Radi se o dopadljivosti prizora, o izgledu spolnosti, o muškoj komponenti. Žene će morati svoju spolnost otkriti ponovo, jer sada ih je pod izgovorom feminizma progutao šovinizam, a u želji za orgazmima izgubio se pravi užitak u spolnosti.

intimatemedicine.com.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak