Posječena stabla na 'Plavoj vodi' su bila bolesna?

Radiosarajevo.ba
Posječena stabla na 'Plavoj vodi' su bila bolesna?


'Plava voda', jedno od glavnih obilježja grada Travnika i tradicionalno mjesto za okupljanje Travničana, ali i posjetitelja iz drugih gradova, od jučer više nije ista. Naime, u nedjelju su mediji javili kako su vrbe na 'Plavoj vodi' posječene, nakon čega je društvene mreže preplavilo mnoštvo negativnih komentara.

Ipak, niko nije naveo razlog zašto je drveće posječeno, stoga smo odlučili kontaktirati odgovorne i saznati pozadinu priče.

Vlasnik restorana 'Plava voda', Edin Nuhbegović, kazao je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba kako je sječa stabala na 'Plavoj vodi' bila organizovana, te kako se nije radilo o 'nasumičnoj' sječi.

''Vrbe na Plavoj vodi su bile bolesne i morali smo ih posjeći. Ovo je bio organizovan čin, a nakon stručnog mišljenja biologa, općina je angažirala jednu firmu koja je došla i za četiri, pet dana posjekla bolesna stabla'', kazao je za naš portal Edin Nuhbegović.

Na 'Plavoj vodi' ste mogli pojesti ćevape i popiti poznatu 'Lutvinu kahvu'

On ističe kako više nisu smjeli rizikovati sa bolesnim stablima, budući da su ona predstavljala opasnost za goste i posjetitelje 'Plave vode', te kako je prošle godine jedna grana koja je pala na tlo umalo ozlijedila dijete.

''Žao mi je samo što su vrbe posječene tako nisko tlu, pa su ostali samo panjevi, kao i činjenice da ljudi nisu upoznati sa stvarnim razlozima zašto su stabla posječena, te su rasprave završile i na političkim prepucavanjima'', kazao je Nuhbegović.

A na upit da li će 'Plava voda' ikad više biti ista bez svojih prepoznatljivih vrba, Nuhbegović nam je kazao da su oni već posadili nove mladice, te čekaju i da se općina dodatno angažuje po ovom pitanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije