Medija Manifest: Sloboda i odgovornost

Radiosarajevo.ba
Medija Manifest: Sloboda i odgovornost

Kontić, Dalipagić, Ćurak i Selimbegović (foto: radiosarajevo.ba)

Javna debata 'Država, policija, mediji' je prva u nizu javnih događaja koje sarajevski Mediacentar organizira u okviru kampanje 'Medija manifest – sloboda i odgovornost medija'.

Na debati su o upadima policije u medije, privođenju novinara na informativne razgovore, državnoj kontroli medija te najavama ‘žestoke’ izborne godine govorili Vildana Selimbegović, glavna i odgovorna urednica 'Oslobođenja', Nada Dalipagić, pravnica i Nerzuk Ćurak, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Prema mišljenju Vildane Selimbegović, domaći političari na državnim funkcijama će tek pokazati svoj odnos prema medijima.

„Država je već u ovom trenutku u ozbiljnoj fazi predizborne kampanje, o državi se brinu političari na način da žele da se domognu vlasti za naredne četiri godine, a onda će vjerovatno kazati kako će se odnostiti prema medijima“, kaže Selimbegović.

Za Nerzuka Ćurka, funkcioniranje bh. medija više određuje odsustvo institucionalno izgrađene države, koja bi onda vodila računa i o medijima.

„Pravi potez jedne ozbiljne, edukativne države bio bi da pomogne medijima, smatrajući medije instrumentom edukacije. Čak u SAD-u se sad o tome vode debate. Dakle, budući da očigledno da zbog razvoja novih informatičkih sredstava u ovoj telekomunikacijskoj civilizaciji, printani mediji, koji su užasno važni, trebaju da država na sebe preuzme obavezu, bez ikakvog lučenja prava iz te obaveze, da bukvalno otkupljuje novine u smislu njihovog plasiranja do građanstva. I tu bi trebalo da se završi uloga države, izuzimajući normativno reguliranje. Ali u Bosni i Hercegovini to očekivati, a da se ne pretvori u svoju suprotnost je teško očekivati“, kaže profesor Ćurak.

Osim o odgovornosti države i policije prema medijima, Mediacentar će se u narednim mjesecima, kroz program Medija Manifest baviti pitanjima aktuelnim za današnje novinarstvo i stanjem medijskih sloboda i odgovornosti.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije