Ženeva: Počela regionalna konferencija o stanovništvu i razvoju

Radiosarajevo.ba
Ženeva: Počela regionalna konferencija o stanovništvu i razvoju
Foto: UNECE / Sa skupa u Ženevi

Dvodnevna regionalna konferencija pod nazivom 'Omogućujući izbore: Dinamika stanovništva i održivi razvoj' u organizaciji Ekonomske komisije Ujedinjenih naroda za Europu (UNECE) i UNFPA, Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda počela je jučer u Ženevi. Događaju prisustvuje više od 250 delegata iz 40 zemalja članica UNECE-a, zajedno s civilnim društvom i predstavnicima mladih te regionalnim i međunarodnim organizacijama, među kojima su i predstavnici Ureda UNFPA u BiH.

Piše: Ana Kotur-Erkić

"U naredna dva dana imamo povijesnu priliku da razmišljamo o našem napretku, formuliramo našu viziju za budućnost i udvostručimo napore kako bismo došli do onih koji su još uvijek zapostavljeni", rekao je Dereje Wordofa, zamjenik izvršne direktorice UNFPA-e prilikom otvaranja konferencije.

Pitanja bitna za našu državu

Na dnevnom redu konferencije nalazi se izvješće o napretku Akcionog plana koji je usvojila Međunarodna konferencija o stanovništvu i razvoju (ICPD) 1994. godine u Kairu.

Najznačajnije teme koje se obrađuju u ovom dokumentu tiču se složenih migracijskih kretanja, niskog nivoa fertiliteta u velikim dijelovima regije, s stopama plodnosti ispod zamjenske razine u 49 od 56 zemalja UNECE-a i projekcijama koje pokazuju da neto migracija često neće nadoknaditi smanjenje populacije, starenja populacije i niske razine sudjelovanja u obrazovanju i osposobljavanju među starijim radnicima, brzo rastuće HIV epidemije, trajne rodne nejednakosti i prava na život bez rodno uslovljenog nasilja, ali i uključivanja pripadnika različitih marginalizovanih grupa, kako niko ne bi bio zapostavljen i kako bi svi mogli postići svoj puni potencijal i ostvariti zagarantovana prava.

Osvrćući se na značaj konferencije za Bosnu i Hercegovinu, predstavnica UNFPA u Bosni i Hercegovini dr. Doina Bologa je rekla: “Globalni osvrt, čiji je dio i ova konferencija, čini opsežan pregled postignuća u pogledu Međunarodne konferencije o stanovništvu i razvoju u regiji važan je za sve, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, jer nam omogućava da procijenimo dosadašnja postignuća kao i mogućnosti i izazove za budućnost, kako bismo pomirili kretanja i trendove razvoja stanovništva sa razvojnim potrebama zemalja, uz potpuno poštovanje ljudskih prava uopšte i prava žena posebno”.

Duži životni vijek stanovništva je jedno od najvećih dostignuća ljudskog razvoja. Međutim, duži životni vijek uporedo s niskom stopom fertiliteta dovodi i do značajnih promjena u strukturi stanovništva, gdje se udio starijih osoba u Bosni i Hercegovini povećava a mladih - smanjuje. Ove promjene zahtijevaju od donosilaca odluka da razviju adekvatne populacione politike koje će potpomoći razvoju društva.

Predstavnici civilnog društva naglasili su potrebu da države članice prilagode sopstvene programe svakom pojedincu, tokom čitavog životnog ciklusa.

I mladi se pitaju

Posebno interesantno je bilo izlaganje predstavnika mladih, koji su se osvrnula na izazove sa kojima se susreću u zahtjevu za provođenjem Programa akcije Međunarodne konferencije o stanovništvu i razvoju.

“Prostor za djelovanje organizacija se smanjuje, a nama su potrebne jednake mogućnosti za mlade. Više od polovine stanovništva je mlađe od 30 godina, a udio mlađih od 40 godina u institucijama vlasti je manji od 15 posto”, kazao je osamnaestogodišnji Dario Korolija iz bivše Bivše jugoslovenske Republike Makedonije, ističući da je neophodno i da države članice pokažu političku volju za uključivanje mladih u sve procese.

“Ako ne naš glas – čiji onda? I ako ne sada, kada?“, pitanje koje suštinski objašnjava problem nepoštivanja prava mladih i diskriminacije po dobi, a koje je zaključilo prvi dio današnjeg dijela konferencije.

Kompletno izvješće o napretku i ishod konferencije, u obliku sažetka izvjestitelja, biće predstavljeno na 52. sjednici Komisije o stanovništvu i razvoju 2019. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije