Zašto su SAD sankcionirale Huawei - svjetskog lidera u razvoju 5G tehnologije?

Radiosarajevo.ba
Zašto su SAD sankcionirale Huawei - svjetskog lidera u razvoju 5G tehnologije?
Foto: EPA-EFE / Huawei telefoni

U posljednjih deset godina, kineska kompanija Huawei je imala vrlo napete odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama. Napetost je kulminirala ove sedmice odlukom američkog predsjednika Donalda Trumpa da kompanijama svjetske sile broj jedan zabrani da posluju s Huaweijem.

CNN je objasnio razloge loših odnosa između ove zemlje i jedne korporacije.

Sjedinjene Američke Države su uvijek sumnjale da se Huawei bavi ilegalnim aktivnostima, ali nikada nije učinio nešto što bi izazvalo veliku zabrinutost. Zato je odluka Trumpa bila iznenađujuća.

Jučer je američka vlast odlučila da ipak malo ublaži svoj odnos prema ovoj kompaniji. Djelomična relaksacija odnosa je značila da se dopusti manjim američkim telekom operaterima da koriste opremu Huaweija. Ali, zabrana za Huaweji je ostala.

Zašto je Huawei na meti Trumpove administracije, pita se CNN.

Američko-kineski trgovački rat

Trgovački rat između Sjedinjenih Američkih Država i Kine traje već godinu dana. Huawei se našao u središtu tog rata.

Huawei nije samo proizvođač tehnoloških uređaja, već i velika telekomunikacijska kompanija koja ima ambiciju da bude broj jedan u svijetu. Jejdna je od rijetkih kompanija koja razvija 5G tehnologiju. Samo prošle godine je zaradio 105 milijardi dolara više nego IBM.

U međuvremenu, Trump je naglasio da postoji mogućnost ublažavanja sankcija prema samoj kompaniji.

Veze s kineskim vlastima

Prije sedam godina, u izvještaju odbora američkog Kongresa za obavještajne poslove je upozoreno da Huawei predstavlja sigurnosnu prijetnju po ovu zemlju. U izvještaju su Huawei i još jedna kineska telekomunikacijska kompanija ZTE navedeni kao neko kome se ne smije dozvoliti da uspostavi kontrolu nad ključnom američkom infrastrukturom jer djeluju u ime kineske Vlade.

Huawei je negirao ovaj i navod o špijunaži. Mnoge zemlje u svijetu kupuju i koriste njihovu tehnologiju, dok Trumpova administracija to pokušava spriječiti.

Optužbe je negirao i ZTE.

Veze s Iranom

Na spisku američkih optužbi protiv Huaweija je i ona da pokušava zaobići sankcije prema Iranu.

Zbog toga je Kanada uhapsila i pritvorila šeficu finansija u Huaweiju Meng Wanzhou. Postoji mogućnost da bude izručena Sjedinjenim Američkim Državama.

Osnivača kompanije Rena Zhengfeija terete da je lažno svjedočio FBI-u 2007. godine rekavši da kompanija nije kršila američke zakone o izvozu i da nije direktno sarađivala s bilo kojom iranskom kompanijom.

Rukovodstvo Huaweija i Kina uporno negiraju optužbe. Kina ih je nazvala prljavom kampanjom. Osnivač kompanije je za CNN kazao da neće putovati u Sjedinjene Američke Države gdje bio mogao biti sudski procesuiran.

Navodna krađa intelektualnog vlasništva

Huawei je krao intelektualno vlasništvo od njemačkog telekom operatera T-Mobilea - neki tvrde.

U američkoj optužnici je navedeno da je ova korporacija godinama krala T-Mobileovu tehnologiju za testiranje mobilnih telefona poznatu kao Tappy.  Prema pisanju CNN-a, Huawei je ovom telekom operateru isporučio mobitele čime je ostvario pristup informacijama o Tappyju.

Navodno, radnici kineske kompanije su tražili fotografije, serijske brojeve i drugo o ovoj tehnologiji. Radnici koji su prikupljali povjerljive podatke o konkurenciji su nagrađivani bonusima. Kompanija je i ovo demantovala.

Borba za tehnologiju budućnosti

5G tehnologija koju posjeduje Huawei je tehnologija budućnosti, ali Sjedinjene Američke Države žele dominirati po tom pitanju.

Jedini značajniji konkurenti su mu Nokia i Ericsson. No, Huawei je mnogo veća korporacija koja je u mogućnosti da ovu tehnologiju učini bržom i jeftinijom.

Uprkos nastojanjima da izbjegnu njihovu tehnologiju, ona dominira u ruralnim dijelovima Sjedinjenih Američkih Država, a široko je rasprostranjena u Europi, Aziji i drugim dijelovima svijeta.

Cilj Amerikanaca je da oni budu svjetski broj jedan u ovoj tehnologiji. CNN je podsjetio da je ovo tehnologija budućnosti koja će promijeniti globalnu ekonomiju, a omogućit će, između ostalog, i usavršavanje autonomnih ili samovozećih automobila.

Nada za budućnost?

Bez obzira na napet odnos između Sjedinjenih Američkih Država i Huaweija, CNN je ocijenio da ova i druge kineske kompanije imaju potencijal za nastavak razvoja.

U aprilu 2018. godine, američko ministarstvo trgovine je saopštilo da je ZTE lagao o kažnjavanju njihovih radnika koji su prekršili sankcije Sjevernoj Koreji i Iranu. Uslijedila je zabrana američkim kompanijama da prodaju dijelove i komponente ZTE-u.

Samo mjesec dana poslije, Trump je obećao da će se potruditi da se dogovori s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom u cilju da ZTE "ponovo vrate u biznis". Naglasio je da su američke sankcije za posljedicu imale gubitak većeg broja radnih mjesta u Kini. Sankcije su povučene u julu 2018.

Ako Trumpova administracija koristi Huawei koji je mnogo veća kompanija od ZTE-a kao pregovarački argument u trgovinskom sporu s Kinom, to bi moglo značiti da će zahtjevati političke ustupke od druge ekonomije svijeta u zamjenu za ublažavanje sanckija.

Kako god, Huaweiju se ne žuri da se ovaj konflikt što brže riješi. Kompanija je u martu ove godine tužila Sjedinjene Američke Države smatrajući da spriječavaju njihov globalni rast. Amerikanci ovo nisu komentarisali, navodi CNN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije