Žašto je Ukrajina Putinu toliko važna, kakvu ulogu imaju njena prirodna bogatstva?

3
Radiosarajevo.ba
Žašto je Ukrajina Putinu toliko važna, kakvu ulogu imaju njena prirodna bogatstva?
Foto: Telegraf.hr / Vladimir Putin, karta ruskog napada na Ukrajinu

Neki vjeruju da je to lična opsesija predsjednika Rusije Vladimira Putina. Drugi kažu na pokušaj povratka u neku vrstu novog hladnog rata.

Napetosti između Rusije i Ukrajine ne izazivaju crvene zastavice u mnogim ministarstvima vanjskih poslova širom svijeta. Rusija je pokrenula veliki vojni napad na Ukrajinu rano u četvrtak, 24. februara 2022, piše BBC.

Moskva je pokrenula invaziju prezirući međunarodnu molbu za mir i prijetnju oštrom kaznom sa Zapada. Predsjednik Vladimir Putin naredio je invaziju unutar televizijskog govora u 05:55 po moskovskom vremenu. Putin je rekao da će odgovor Moskve biti "trenutni" ako se netko pokuša uhvatiti u koštac s Rusijom.

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

Putin je također zatražio povlačenje vojne infrastrukture unutar istočnoeuropskih država nakon 1997.

Tri ključna razloga zašto je Ukrajina toliko važna za Rusiju

Ali zašto bismo rekli da Rusija pridaje toliku važnost Ukrajini?

1. Sigurna zona

"Rusija u ovom trenutku provodi svoju politiku jer vjeruju da će kontri blizu granice između zemlje postati platforma za prijeteći vojni savez. Također se radi o mogućnosti da Ukrajina postane članica NATO-a i stoga bude dom projektilima i trupama iz nesavezništva", rekao je Gerald Toal, profesor međunarodnih odnosa na Virginia Tech University u Sjedinjenim Državama, za BBC Mundo.

George Friedman iz Geopolitical Futuresa sjeća se kako teritorij Ukrajine ne služi kao tampon zona za Moskvu od Napoleonove invazije 1812.

"Ukrajina je na zapadnoj granici Rusije. Wen dem bin napada ih sa zapada unutar Prvog i Drugog svjetskog rata, na području Ukrajine, s ciljem spašavanja. Oni moraju prijeći više od 1600 kilometara da bi došli do Moskve. Ako Ukrajina bude u rukama NATO-a. Moskva je udaljena možda 640 kilometara. Dakle, Ukrajina je dio ruskog spasa od 'Napoleona' i oni tu sigurnu zonu moraju dobiti", Friedman pojašnjava.

Bilješka Geralda Toala kaže da se Moskva osjeća, recimo, da je okružena neprijateljskim savezom, da se brine o velikim svjetskim silama. 

2. Povijesne, vjerske i kulturne veze

Dana 12. jula 2021. za jedan dugi članak o odnosima s Ukrajinom, Vladmir Putin optužio je susjedne kontra-govore da upadaju u opasnu igru kako bi postali meta između Europe i Rusije, i da bi se borili protiv Moskve.

Putin ne misli samo na sigurnosnu i geopolitičku dimenziju, već prije svega na povijest, kulturu i religiju ujedinjuje Rusiju i Ukrajinu.

Vratimo se u vrijeme drevne Rusije, koja se smatra zajedničkim pretkom Rusa, Bjelorusa i Ukrajinaca, i ukazuje na mnoge prekretnice zajedničke povijesti kako bi obranili svoje stajalište te vidjeli Ruse i Ukrajinci kao "jedan narod".

Gerard Toal kaže da ideja uključuje mnoge elemente koji kombiniraju povijest, kulturu i identitet.

"Kako ruski nacionalizam vidi Ukrajinu kao sestrinsku slavensku naciju i kao srce ruske nacije. Zbog vrlo moćne ideologije Ukrajina će biti poput središnjeg dijela ruskog identiteta", navodi Toal.

George Friedman odbacuje svaki kulturni ili povijesni značaj koji Ukrajina odgovara Rusiji i tvrdi da je Moskva stvarna briga za geopolitiku.

"Da, oni imaju zajedničku povijest. Povijesno gledano, Rusi dominiraju i tlače Ukrajinu. Tokom sovjetskog razdoblja, Ukrajina je patila od velike gladi koja je dovela do smrti miliona ljudi jer je Rusija odbijala izvoz žitarica. Dakle, ideja kaže da veliko jedinstvo između ruskog i ukrajinskog stanovništva nema smisla", smatra Friedman.

3. Putinovo naslijeđe

U jednom intervjuu u decembru prošle godine, jedan viši analitičar za vanjske odnose rekao je da se pitanje Ukrajine o tome kako su Putinove emocije došle u obzir. Kadri Liik, viši analitičar za Europsko vijeće za vanjske odnose i stručnjak za Rusiju, kaže za BBC Mundo ovo:

"Što se mene tiče, recimo Putinove pozicije ponekad izgledaju kao da nisu racionalne".

Gerard Toal ističe da je Putin osobno ponižen onim što se dogodio Ukrajini tokom njihovog mandata.

"Putin smatra da Zapad ne pretvara Ukrajinu u antirusku platformu i da ne treba nešto riješiti", dodao je. Toal, međutim, vjeruje da je rizično analizirati krizu u Ukrajini iz emocionalnog ugla.

Nekoliko važnih činjenica o Ukrajini

To je druga najveća zemlja u Europi po površini i ima populaciju od preko 43 miliona ljudi.

Ukrajina je peti najveći izvoznik pšenice, sa sedam posto globalne prodaje u 2019. Smatra se žitnicom Europe, 71 posto ukrajinske zemlje je poljoprivredno. Takođe je dom za četvrtinu svjetske 'crne zemlje', ili černozema, koji je veoma plodan.

Pšenica je povezana sa bolnom historijom Ukrajine. Godine 1932., Holodomor ili Velika glad, u kojoj su milioni Ukrajinaca umrli od gladi, bio je rezultat smrtonosnih političkih odluka Josifa Staljina da kolektivizira poljoprivredu i konfiskuje zemlju poljoprivrednika, piše Al Jazzera.

Crno more je ključna geoekonomska regija za Rusiju i Ukrajinu, koje se uveliko oslanjaju na luke za poljoprivredni i industrijski izvoz.

Za Ukrajinu, Odesa, Herson i Mikolajiv su ključne luke za međunarodne trgovinske tokove.

Ukupno je Ukrajina četvrta u svijetu po ukupnoj vrijednosti prirodnih resursa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije