COVID-19 / Stanje najkritičnije u Južnoj Americi

07. 04. 2021. u 21:24:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 3

Situacija zbog porasta zaraza koronavirusom sad najviše zabrinjava u Južnoj Americi jer je u gotovo svim zemljama došlo do znatnog rasta broja novozaraženih.

"Zaraze nigdje ne zabrinjavaju koliko u Južnoj Americi", rekla je šefica PAHO-a,  Panameričke zdravstvene organizacije, Carissa Etienne na konferenciji za medije.

Brazil je pogodio najnemilosrdniji val koronavirusa. Znanstvenici prognoziraju da će ta zemlja uskoro premašiti rekordni siječanjski val koji je pogodio Sjedinjene Države, sa smrtnim slučajevima koji su u utorak prešli 4000.

Brazil COVID-19 - undefined

Foto: EPA-EFE: Brazil COVID-19

"Situacija u Brazilu zabrinjavajuća je za cijelu zemlju", rekao je Sylvain Aldighieri iz PAHO-a.

"U ovom trenutku brinemo se i za brazilske građane u kontekstu zdravstvenih službi koje su preplavljene", dodao je. Brazilu je potreban veći pristup cjepivima protiv COVID-19 i trebao bi ih dobiti putem globalnog partnerstva, rekao je Aldighieri.

PAHO može proširiti svoju pomoć brazilskim saveznim državama ako to zatraže, naveo je zvaničnik i dodao da organizacija već pomaže toj zemlji sa sekvenciranjem virusa, pošiljkama kisika i testovima na koronavirus.

Jedinice intenzivne njege gotovo su popunjene u Peruu i Ekvadoru, a u dijelovima Bolivije i Kolumbije udvostručio se broj zaraza prošle sedmice, upozorila je Etienne.

Sjedinjene Države, Brazil i Argentina su u 10 zemalja s najvećim porastom zaraza koronavirusom u svijetu, dodala je čelnica PAHO-a.

Sjeverna i Južna Amerika potvrdile su više od 1,3 miliona novih zaraza i 37.000 mrtvih prošle sedmice što je više od polovine globalnih smrtnih slučajeva u tom periodu, rekla je Etienne.

Ilustracija - undefined

Foto: Pixabay.com: Ilustracija

"Ne možemo ublažiti javno zdravstvo i socijalne intervencije bez dobrih podataka i opravdanosti", rekla je Etienne i dodala da usporavanje i zaustavljanje prenosa zaraze "zahtijeva odlučnu akciju lokalnih i nacionalnih vlada".

Više od 210 miliona doza cjepiva protiv COVID-19 primijenjeno je diljem Sjeverne i Južne Amerike, istaknula je Etienne.

Bolivija, Nikaragva i Haiti mogli bi biti pogođeni kašnjenjem isporuke cjepiva s indijskog Instituta za serum, rekao je pomoćnik direktorice Jarbas Barbosa, ali je Svjetska zdravstvena organizacija pozvala indijsku vladu da osigura isporuku cjepiva.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)