Save The Children: Prava zaštite djeteta nedovoljno prepoznata u zakonodavstvu BiH

0
Radiosarajevo.ba
Save The Children: Prava zaštite djeteta nedovoljno prepoznata u zakonodavstvu BiH
Foto: Save The Children / Usvojen dokument kojim se priznaje pravo djeteta na čistu, zdravu i održivu sredinu

Komitet za prava djeteta, glavno tijelo Ujedinjenih nacija koje postavlja međunarodne standarde u oblasti prava djeteta, usvojio je dokument kojim se priznaje pravo djeteta na čistu, zdravu i održivu sredinu.

Ovaj dokument "Generalni komentar 26 o pravima djeteta i životnoj sredini sa posebnim osvrtom na klimatske promjene", treba da pomogne vladama širom svijeta da bolje brinu o pravima djeteta i osiguraju da djeca ta prava i ostvare.

U narednom periodu, sve zemlje pa i Bosna i Hercegovina bi trebalo da iskoriste "Komentar 26" da unaprijede sistem i zaštite pravo djeteta na čistu, zdravu i održivu sredinu, a nedostatak akcije značit će kršenje ovog prava.

Teška nesreća u BiH: Povrijeđeno sedam osoba

Teška nesreća u BiH: Povrijeđeno sedam osoba

Ova oblast je nedovoljno prepoznata u zakonodavstvu naše zemlje, i Bosna i Hercegovina mora da učini više kako bi obezbijedila da djeca ostvaruju svoje pravo da rastu i razvijaju se u zdravom i bezbjednom okruženju.

U "Generalnom komentaru 26", Komitet za prava djeteta iznosi sljedeće važne zaključke:

Predstavljena strategija za zaštitu djece i ugroženih kategorija u Federaciji BiH

Predstavljena strategija za zaštitu djece i ugroženih kategorija u Federaciji BiH

• Planeta je zahvaćena troduplom krizom, koju čine zagađenje, klimatska kriza i gubitak biodiverziteta; ova kriza predstavlja kršenje prava djeteta
• Propadanje životne sredine utiče na svaki dio života djece i ugrožava njihovu budućnost
• Nedostatak akcije da se klimatska kriza spriječi, bilo da su u pitanju vlade ili drugi akteri, kao što su privredni subjekti, dovodi do kršenja prava djeteta i direktno ugrožava njihovu budućnost
• Djeca širom svijeta udružuju se da se bore za svoja prava, što dokazuje da su mnogo više od žrtvi ove krize sa nesagledivim posljedicama.

Ovo je veliki korak jer, već sada, 2.4 milijarde djece širom svijeta osjećaju posljedice klimatskih promena i njihovo zdravlje, domovi, porodice i budućnost su ugroženi klimatskom krizom.

Usvojen dokument kojim se priznaje pravo djeteta na čistu, zdravu i održivu sredinu

Istraživanje koje je sprovela međunarodna organizacija Save the Children pokazuje da će, ako se pristup klimatskoj krizi ne promijeni, današnja djeca živjeti u svijetu u kojem će biti dva puta više suša, skoro tri puta više poplava, i tri puta više propalih usjeva nego u vrijeme njihovih baka i djedova. Očekuje se da će se broj šumskih požara udvostručiti, a broj toplotnih talasa biti čak sedam puta veći.

Komitet za prava djeteta poziva vlade:

• da se bave problemima životne sredine jer je to neodvojivo od ostalih pitanja koja se tiču prava djeteta u svakoj državi
• da podrže djecu da se bave klimatskim aktivizmom
• da informišu i obrazuju djecu o pitanjima životne sredine, i uključe ih u donošenje odluka
• da regulišu aktivnosti u privredi i biznisu, kako bi postojale procedure koje će zaštititi djecu i prava djeteta u svim djelatnostima.

Usvojen dokument kojim se priznaje pravo djeteta na čistu, zdravu i održivu sredinu

Save the Children program za sjeverozapadni Balkan kontinuirano radi na edukaciji djece i nastavnog osoblja u Bosni i Hercegovini o važnosti zaštite životne sredine i smanjenja zagađenja, te jača kapacitete škola za prevenciju i zaštitu od posljedica klimatskih promjena i drugih prirodnih hazarda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije