Nijemci otputovali na Majorku: U strahu od zaraze, ali s maskama na plaži

0
Radiosarajevo.ba
Nijemci otputovali na Majorku: U strahu od zaraze, ali s maskama na plaži
Johan Patrick / Majorka

Tokom Uskrsa njemački turisti su pohrlili na Majorku - uprkos velikim raspravama o tome u Njemačkoj. Ali na ovom ostrvu turisti nisu tako bezbrižni, niti mogu provesti odmor kao nekada. A i domaćini su u stalnom strahu.

Elaine (26) i Enrico (28) se osjećaju pomalo nelagodno što mogu ležati na plaži i uživati na suncu, dok broj zaraženih koronom u njihovoj domovini vrtoglavo raste. Lockdown je produžen, a turizam u okviru Njemačke još uvijek nije moguć, piše DW.

"Morali smo izaći iz zemlje i negdje otputovati", kažu ovi mladići iz Berlina, ne želeći otkriti svoje prezime.

Zato skoro nikome nisu ni govorili o svojim planovima za odmor.

"O tome smo upoznali samo užu porodicu. Rekli su nam da smo teški egoisti", kazali su.

Također, jedan par iz okoline Minhena želi ostati anoniman.

"Dugo smo razmišljali da li da ipak odemo na Majorku. Dok se virus ne iskorijeni", kažu.

Na kraju, međutim, želja za vožnjom bicikla po ostrvu je prevladala.

Voda je i dalje hladna, a plaže na Majorci su prilično puste. Jedan turista iz Aachena nema razumijevanja za rasprave u posljednjih nekoliko dana o putovanjima na Majorku, na koje se spontano odlučilo hiljade njemačkih turista.

"Što se tiče debate u Njemačkoj, ona ne odgovara stvarnosti.Ovdje nigdje nema zabave", kaže on, pokazujući na zloglasne "Ballermann"- barove, koji su zapravo još uvijek zatvoreni i zakucani daskama. Otvoreno je samo nekoliko restorana i kafića. Goste služe na terasi do 17 sati. Nakon toga je "fajront".

Strogim mjerama protiv korone poput ovih, vlada na Balearskom ostrvu nedavno je uspjela smanjiti incidenciju odnosno učestalost zaraza do te mjere da je savezna vlada u Madridu 14. marta ukinula upozorenje za putovanje na Majorku, a time i obavezu karantena, skidajući sa ostrva oznaku rizičnog područja.

Nakon toga su turoperatori ponudili više letova, što je rezultiralo spektakularnim porastom broja rezervacija. I dalje postoje ograničenja kontakata, obaveza nošenja zaštitne maske i policijski sat - između 22 sata i 6 sati ujutro. Putovanja unutar zemlje bez valjanog razloga takođe su trenutno zabranjena u Španiji.

Međutim, to što se sve više stranih turista odmara na Majorci, za ostrvsku vladu je nož sa dvije oštrice. Ogroman je strah od ponovnog povećanja broja infekcija. Zbog toga se strogi propisi odnose i na turiste. Svaki od njih mora po dolasku pokazati negativni PCR test, a prije povratka kući i negativni antigenski test, čak i ako se Majorka više ne smatra rizičnim područjem. "Ako bih morao stalno poštovati ove mjere kad idem na odmor, to bi me živciralo", kaže Enrico dok skida pijesak s nogu. "Ali ovaj put smo to prihvatili."

Nekoliko ulica dalje, Tina Ferrer dočekuje turiste. Autobus je upravo stao ispred hotela Riu Festival i putnici se prijavljuju na recepciji. Direktorica im sama pokazuje put i objašnjava higijenski koncept: Dezinficirajte ruke, držite distancu, nosite masku! Kamera, osjetljiva na toplotu, na ulazu pokazuje ako neki od gostiju ima povišenu temperaturu.

U roku od nekoliko dana, broj gostiju se više nego udvostručio, kaže Tina Ferrer. Ali neizvjesnost je i dalje velika. Nijemci više vole rezervirati svoj odmor godinu dana unaprijed. To se tokom pandemije promijenilo. Sad bi većina ljudi željela doći spontano. Da bi uklonio posljednje sumnje potencijalnih turista, Riu nudi besplatno otkazivanje aranžmana. To je naravno rizik za nas, ali nema drugog načina.

Nalet turista je poput laganog povjetarca

U hotelima na Majorci će preko Uskrsa boraviti 40.000 njemačkih turista. Zvuči puno, ali nije. U uskršnjoj sedmici 2019. - prije korone - u istom periodu je na aerodrom u Palmi sletjelo više od milion putnika. Navala turista može se uporediti sa laganim povjetarcem.

Barem tako na stvari gleda Juana Sánchez. Ona radi u suvenir-shopu tik uz katedralu u glavnom ostrvskom gradu Palmi de Majorci i prilično je očajna.

"Danas nisam prodala ništa, baš ništa. Sve vidim crno. Idemo u propast.", kaže ona. Više od godinu dana nije ništa zaradila.

Odsustvo turista teško je pogodilo ekonomiju Majorke. Hotelijeri, ugostitelji, maloprodaja i druge privredne grane, koje su u velikoj mjeri ovisne o turizmu, mjesecima oslikavaju situaciju u najcrnjim bojama. Stotine kompanija suočene su sa bankrotom, a broj nezaposlenih je na rekordnom nivou. Kada nema turista, na Majorci gotovo sve stane. Prošle godine broj turista bio je 80 posto manji u odnosu na prethodnu godinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije