Kompanija počela raditi na vakcinama protiv COVID-a u formi pilule

0
Radiosarajevo.ba
Kompanija počela raditi na vakcinama protiv COVID-a u formi pilule
Foto: Pexels / Ilustracija

Cjepivo protiv koronavirusa u obliku pilule moglo bi ove godine ući u prve faze kliničkih ispitivanja.

Oravax, kompanija koja radi na toj piluli, saopćila je kako se nada da će prva faza kliničkih ispitivanja na ljudima započeti do juna.

Ovaj korak je samo najranija faza razvoja cjepiva. Ne postoji garancija za uspjeh, a čak i ako uspije, može proći godinu dana ili više prije nego što bude odobren za upotrebu (Moderna i Pfizer započeli su svoja prva ispitivanja na ljudima u martu, odnosno maju 2020.).

Oravax je zajedničko ulaganje dviju firmi: izraelsko-američkog Orameda i indijskog Premas Biotecha. 

Oralno cjepivo moglo bi "potencijalno omogućiti ljudima da cjepivo uzimaju sami kod kuće", rekao je Nadav Kidron, izvršni direktor kompanije Oramed.

Cjepivo bi se moglo otpremiti u uobičajenom hladnjaku i čuvati na sobnoj temperaturi, dodao je Kidron.

No, u e-mailu upućenom Insideru, profesor Paul Hunter, profesor medicine s Univerziteta East Anglia, zvučao je oprezno: "Trebat će nam pravilno provedene studije kako bismo dokazali da te vakcine rade."

Oralna cjepiva mogu ponuditi i druge prednosti, objasio je Hunter: "Stvar u vakcinama koje se daju u ruku je u tome što one općenito vrlo dobro sprječavaju teške bolesti, ali često nisu dobre u sprječavanju infekcije".

Teorija je da će vakcine usmjerena na ta područja - infekcija se prvo dogodi u nosu i grlu - pomoći zaustaviti infekciju prije nego što se ona razvije na nešto gore.

Podaci o cjepivu Oravax do danas nisu objavljeni.

"Rezultati studija na životinjama ohrabruju", rekao je Hunter. "Ali, nemojte pretpostavljati da se rezultati na životinjama uvijek prevode u ljudske rezultate. Da bismo bili sigurni trebaju nam studije na ljudima", rekao je.

Istražuju se i druge vrste cjepiva "druge generacije", poput vakcina koje se unose sprejem u nos. Naučnici također proučavaju mogu li se cjepiva isporučivati putem flastera.

Profesorica Sarah Gilbert, vodeća naučnica u razvoju cjepiva Oxford/AstraZeneca, rekla je da Oxford procjenjuje mogućnost razvoja tableta i oralnih vakcina u spreju za nos, izvijestio je Independent 25. februara.

Još jedna kompanija, ImmunityBio, provodi fazu 1 kliničkih ispitivanja oralne verzije vakcine. Međutim, to bi se više koristilo kao pomoćna doza intramuskularnom cjepivu, a ne kao samo cjepivo. Krajem 2020. godine kompanija pod nazivom Vaxart imala je dobre rezultate u pokusima na životinjama, ali u prvim pokusima na ljudima dobila je razočaravajuće odgovore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije