Kina ubrzala gradnju vojne infrastrukture na spornim otocima

Radiosarajevo.ba
Kina ubrzala gradnju vojne infrastrukture na spornim otocima
Kina je ove godine u tajnosti značajno ubrzala gradnju vojne infrastrukture na spornim otocima.

Američka Inicijativa za transparentnost azijskog pomorstva (AMTI) navodi da nedavno napravljeni satelitski snimci ukazuju na izgradnju nove mreže vojnih aerodroma, radarskih tornjeva i antiraketnih sistema.

Strukture obuhvataju oko 39 hektara površine na ostrvima Spretli i Paracelskim ostrvima, oko kojih se već decenijama sukobljavaju Kina, Vijetnam, Malezija, Filipini i Bruneji, piše Biznis insajder.

Osim što je Kina u tom regionu u Južnom Kineskom moru prethodno već napravila nova vještačka ostrva, sada je ušla u novu fazu izgradnje - konstrukciju infrastrukture neophodne za potpuno funkcionalne avio i pomorske baze - navodi se u izveštaju AMTI.

Satelitski snimci pokazuju da su završeni neki od velikih hangara, radarskih i komunikacionih tornjeva, skladišta za projektile i velike podzemne strukture koje će, kako kaže AMTI, vjerovatno služiti za skladištenje oružja i druge vojne opreme.

Atole Subi, Fajeri kros i Misčif je Kina još prošle godine "nadogradila" pretvorivši ih u vještačke otoke, na kojima se nalaze vojne baze, hangari i piste.

Kina tvrdi da je gotovo cijelo Južno Kinesko more njeno. Ono je bogato prirodnim resursima, a predstavlja i jednu od važnijih svjetskih trgovinskih ruta.

Lu Kang, šef kineske diplomatije je rekao da je "normalno za Kinu da sprovodi miroljubivu izgradnju i da postavlja neophodnu odbrambenu opremu na sopstvenoj teritoriji".

“Vjerujemo da neki prikriveni motivi čine da ljudi od toga prave problem. Nadamo se da će države izvan regiona poštovati napore regionalnih država i uzdržavati se od podgrijavanja nevolja”, rekao je on.

Prošlog mjeseca su se zvaničnici ovih država sreli na konferenciji ASEAN u Vijetnamu gdje su razgovarali o Južnom Kineskom moru i dogovorili se da se zalažu za mir i stabilnost, ali nijedan zvanični sporazum nije potpisan.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije