Identifikovala omikron, a sada poručuje: Ako se ovo desi, bit će katastrofa

5
Radiosarajevo.ba
Identifikovala omikron, a sada poručuje: Ako se ovo desi, bit će katastrofa
FOTO:Screenshot / Doktorica Coetzee

Omikron soj koji se pojavio krajem novembra u Južnoafričkoj Republici do sada je registrovan u skoro 80 zemalja svijeta. Poučene iskustvom sa deltom, mnoge zemlje su uvele hitne mjere kako bi spriječile širenje ovog soja, posebno kada ga je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) okarakterisala "zabrinjavajućom varijantom".

Doktorica Angelique Coetzee je jedna od prvih ljekara u svijetu koji su identifikovali omikron soj, a u razgovoru za Euronews Srbija objasnila je da je omikron varijanta sa više od 30 mutacija koja se vrlo brzo širi.

Objasnila je i kako je došlo do toga da otkrije ovaj soj nakon što je Južnoafrička Republika izašla iz trećeg talasa u kojem je dominirao delta soj.

Prije 31 godinu poginuo je heroj Armije RBiH Smail Smajo Šikalo

Prije 31 godinu poginuo je heroj Armije RBiH Smail Smajo Šikalo

"Pregledala sam nekih 600 pacijanata, pa mi je klinička slika delta soja dobro poznata. Taj pacijent je došao 18. novembra, sa drugačijim simptomima koji se nisu uklapali u delta soj. Ipak sam ga testirala. Inače, do tada, mi osam sedmica nismo imali nijedan slučaj koronavirusa, i očekivali smo četvrti talas sredinom decembra, početkom januara, poslije školskog raspusta i praznika", rekla je Coetzee i nastavila:

"Tog jutra je pacijent bio pozitivan, kao i cijela njegova porodica. Do kraja dana je bilo još sedam novih slučajeva. Upozorila sam nadležne da je riječ o drugačijoj kliničkoj slici, ličila je pomalo na beta soj. U isto vrijeme, naše laboratorije su dobijale neuobičajene rezultate. Počeli smo da sekvenciramo uzorak i pet dana kasnije objavili svijetu da postoji novi soj i nazvan je omikron".

O potencijalnom sudaru delte i omikrona na koje ljekari upozoravaju, Coetzee kaže da je u teoriji moguće.

"Zato nama treba da znamo ko nam leži na intenzivnoj njezi, ljudi sa omikron ili delta sojem. Ta informacija je veoma važna. Ne daj bože da se dva soja iskombinuju. Da uz omikron dobijete deltu, to bi bila katastrofa", kaže Coetzee.

Za paniku koju je omikron stvorio u svijetu djelimično krivi i mediji koji ih "pritiskaju da kažu da imaju ozbiljno bolesne pacijente".

"A mi to još nismo vidjeli. Čak i danas poslije 90 pacijenata, ja ne mogu da vam kažem kako izgleda ozbiljno bolestan pacijent koji ima omikron soj. Možda smo mi drugačiji u Južnoj Africi, možda nam je imunitet drugačiji, možda toliko nemamo znanja da nismo ni primijetili da nam je stanovništvo inficirano nekim sojem. Ne znam, jer očigledno se nešto drugačije dešava ovdje nego u ostatku svijeta", kaže Coetzee.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije