Francuska premijerka traži podizanje starosne granice za odlazak u penziju

1
Radiosarajevo.ba
Francuska premijerka traži podizanje starosne granice za odlazak u penziju
FOTO: AA / Protesti u Francuskoj

Francuski premijer tvrdi da se o vladinom planu za podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine „više ne može pregovarati“, dodatno razbjesnivši parlamentarne protivnike i sindikate koji planiraju nove masovne proteste i štrajkove ove sedmice.

Povećanje starosne granice za penzionisanje dio je širokog prijedloga zakona koji je glavna mjera drugog mandata predsjednika Emmanuela Macrona.

Nacrt zakona nailazi na širok otpor javnosti. Više od milion ljudi je marširalo protiv toga ranije ovog mjeseca. U intervjuu za radio France-Info emitiran u nedjelju, premijerka Elisabeth Borne rekla je da se o godinama za odlazak u penziju „više ne može pregovarati“. 

Ambasada SAD jasno odgovorila Dodiku: 'Entitet RS ne postoji van Bosne i Hercegovine'

Ambasada SAD jasno odgovorila Dodiku: 'Entitet RS ne postoji van Bosne i Hercegovine'

Novi protesti u Francuskoj: Dvodnevni štrajk zbog prijedloga penzione reforme

Novi protesti u Francuskoj: Dvodnevni štrajk zbog prijedloga penzione reforme

"Penzionisanje sa 64 godine i produženje broja godina potrebnih da se zaradi puna penzija „je kompromis koji smo predložili nakon što smo saslušali organizacije poslodavaca i sindikate“,
rekla je Elisabeth Borne. 

Zastupnik Manuel Bompard, čija stranka Nepokorena Francuska predvodi parlamentarni pritisak protiv reforme, pozvao je na „najveći mogući“ odziv za predstojeće štrajkove i proteste.

„Moramo biti na ulicama u utorak“, rekao je televiziji BFM.

Vlada kaže da je reforma neophodna kako bi penzioni sistem ostao solventan jer je očekivani životni vijek u Francuskoj porastao, a stopa nataliteta opala.

„Naš cilj je da osiguramo da 2030. godine imamo sistem koji je finansijski uravnotežen“, rekla je Borne.

Sindikati i ljevičarske stranke žele da velike kompanije i bogatija domaćinstva ulažu više kako bi uravnotežili penzioni budžet. Prijedlog zakona ide na skupštinsku komisiju u ponedjeljak, a na punu raspravu u Narodnoj skupštini 6. februara. Protivnici su podnijeli 7.000 predloženih amandmana koji će dodatno otežati raspravu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije