Europa se suočava s rastućim rizikom od prehrambene krize

1
Radiosarajevo.ba
Europa se suočava s rastućim rizikom od prehrambene krize
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Kupovina / Namirnice

Europa se nalazi pred sve većim izazovima u prehrambenom sektoru dok se suočava s nizom šokova koji ugrožavaju stabilnost opskrbnih lanaca i cijena hrane. Od posljedica vremenskih nepogoda do geopolitičkih napetosti, regija se suočava s povećanim rizikom od prehrambene krize, upozoravaju stručnjaci.

Prema izvješću Bloomberg-a, nedavni sastanak u Bruxellesu okupio je oko 60 dužnosnika Europske unije, predstavnika industrije hrane, stručnjaka za sigurnost hrane i novinara kako bi se raspravljalo o mogućnosti sveobuhvatne prehrambene krize. Kako navode izvori, rasprava je označila promjenu u percepciji krize: više se ne pita "kada" bi se mogla dogoditi, već "s koliko" kriza se Europa može suočiti istovremeno.

Niz faktora doprinio je rastućem riziku, uključujući nestabilno vrijeme koje ometa poljoprivredu, prekide u opskrbnim lancima uzrokovane pandemijom koronavirusa te geopolitičke tenzije poput ruske invazije na Ukrajinu. Uz to, zabrana isporuka palminog ulja iz Indonezije u Europu dodatno je poremetila tržište.

Izvučen autobus iz duboke provalije kod Makarske

Izvučen autobus iz duboke provalije kod Makarske

Dok Europa ostaje jedan od najvećih svjetskih dobavljača hrane s niskim razinama nesigurnosti hrane u usporedbi s drugim regijama, postoje ranjivosti koje je potrebno adresirati. Klimatski ekstremi i geopolitičke nestabilnosti već su imali značajan utjecaj na poljoprivrednu proizvodnju i cijene hrane u regiji.

Uzimajući u obzir rastuće izazove, stručnjaci upozoravaju da je potrebno poduzeti korake za jačanje otpornosti i upravljanje budućim krizama. Rasprave o sigurnosti hrane, bioterorizmu, suzbijanju dezinformacija i pripremi za bolesti koje prenose životinje postaju sve važnije u planiranju budućih scenarija.

Unatoč izazovima, mnogi sudionici ističu nedostatak spremnosti vlada za suočavanje s budućim prehrambenim krizama. Stoga se postavlja pitanje: jesu li europske vlade spremne za izazove koji dolaze? Kako ističu stručnjaci, potrebno je brzo djelovanje i suradnja kako bi se osigurala stabilnost opskrbnih lanaca i sigurnost hrane u Europi u svjetlu sve većih prijetnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije