Čuvena otmica iz 1976. koja je epilog dobila 21 godinu kasnije

J. M.
Čuvena otmica iz 1976. koja je epilog dobila 21 godinu kasnije
/ Žrtva i zločinac: Richard Oetker i Dieter Zlof (Foto: Abendblatt)
Bilo je oko 18.45 sati 14. decembra 1976. godine kada je student Richard Oetker krenuo ka svom automobilu na parkingu Univerziteta Weihenstephan u bavarskom Freisingu.

Odjednom, s leđa mu je prišla nepoznata maskirana osoba, onesposobila ga i odvela u nepoznatom pravcu. Kada se nakon izvjesnog vremena 194 cm visoki Richard Oetker probudio, otkrio je da leži u fetalnom položaju u drvenoj kutiji visine 145 cm i širine 70 cm.

Ne samo da je Oetker jedva disao nego je otmičar povezao njegovo tijelo električnim vodovima tako da nesretnog mladića "sprži" struja u slučaju bilo kakvih neželjenih pokreta. To se i desilo, elektrošokovi su skoro ubili Oetkera, zadobio je ozbiljne povrede mišića, vratnog pršljena, grudnog koša, pluća, da su mu ljekari davali 50 posto šansi za preživljavanje.

Dok je Richard Oetker bio zatočen, njegov otmičar je, prema brižljivo spremanom scenariju, uradio ono zbog čega je i izveo zločin. Jer, Richard Oetker je otet zato što je sin Rudolf-Augusta Oetkera, bogatog njemačkog industrijalca i vlasnika prehrambenog giganta Dr. Oetker.

Otmičar je odmah stupio u kontakt s porodicom, zatražio i dobio otkupninu od nevjerovatnih 21 milion maraka nakon čega je jedva živog Richarda Oetkera pustio na slobodu. Sve je trajalo 47 sati.

Tek kada je paralizirani mladić stigao u bolnicu, policija je krenula za otmičarem. Prema otkupnini od 21 milion maraka diletantski su zaključili da su sina bogatog industrijalca otele tri osobe koje se, zbog "djeljivosti 21 s 3", žele "rastaliti" tako da svakom pripadne po sedam miliona maraka.

Policija je intenzivno tragala za počioniocem, odnosno "više osoba" koje su otele Richarda Oetkera, da bi ih neki tragovi nakon dvije godine doveli do Dietera Zlofa, rođenog 1942. u slovenskom Celju.

Zlof je optužen i osuđen 9. juna 1980. na maksimalnih 15 godina zatvora na suđenju poznatom kao "proces indicija" jer nije bilo nijednog čvrstog dokaza protiv njega, samo gomila indicija.

Dok je Zlof uživao u statusu "žrtve pravosudnog sistema", žrtva Richard Oetker, ostao je trajni invalid. Pokušavao se vratiti normalnom životu i s gorčinom gledao Zlofa, koji je, nakon izdržavanja kazne, postao slavna medijska ličnost i gostovao u TV emisijama.

No, dok je Zlof bio u zatvoru, desila se zamjena novčanica njemačke marke. Umjesto treće serije iz '70-ih, tokom '90-ih u platni promet ubačena je četvrta serija. Policijski inspektori bili su svjesni da, ako je Zlof izveo otmicu, morat će zamijeniti marke pa su ga pratili.

Trud im se isplatio u maju 1997. godine. Uz pomoć britanskog Scotland Yarda Zlof je uhapšen u Londonu u pokušaju da zamijeni 12,4 miliona maraka, koje je prethodno sakrio uz pomoć sitnog kriminalca Hubertusa Beckera. Novac mu je oduzet, u Engleskoj je osuđen na dvije godine zatvora zbog pokušaja pranja novca i prevare.

Za isto djelo nije mogao biti dva puta osuđen u Njemačkoj ali je bankrotirao zbog obaveze da vrati nezakonito stečeni novac. Pokušao je neuspješno voditi restoran brze hrane, danas živi u Münchenu. O najvećoj otmici u historiji Njemačke 2001. godine snimljen je TV film Ples sa đavolom – otmica Richarda Oetkera u kojem je ulogu otmičara maestralno odigrao današnji oskarovac Christoph Waltz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije