Brutalni lockdown u Šangaju: Razdvajaju se djeca i roditelji, nestaje i lijekova

0
Radiosarajevo.ba
Brutalni lockdown u Šangaju: Razdvajaju se djeca i roditelji, nestaje i lijekova
Foto: EPA-EFE / Šangaj

U sjeni rata u Ukrajini, opakih izbornih pobjeda Putinovih prijatelja - Orbana i Vučića - te niza vijesti o ekonomskim brigama, priča o pandemiji SARS-CoV-2 virusa pala je u drugi plan, ali u Kini ona priprema razmjere nove drame, ne toliko zbog broja slučajeva i smrti, koji je mali u odnosu na kinesku populaciju, nego zbog drakonske kineske epidemiološke politike.

The Financial Times je ipak našao prostor kako bi upozorio na kinesku tzv. „dynamic zero“ covid strategiju koja zbog zaraze razdvaja roditelje od djece, a stanovnike velegradova ostava bez lijekova.

Nakon Pekinga i dijelovi Šangaja uz Hunagpu rijeku ušli su prvo pod režim dva četverodnevna lockdowna, ali je brzo širenje omicron varijante isprovociralo kineske vlati na širenje restrikcija za cijelo Pudong područje, koje uključuje finansijsko sjedište grada. Koliko je beskompromisan odnosno brutalan kineski epidemiološki pristup mogle se doznati iz objava na društvenim mrežama u kojima su stanovnici pozivali na pomoć, ali su ti apeli tokom vikenda izbrisali kineski cenzori.

Trenutno broj slučajeva nadmašuje onaj u Hong Kongu, gdje je tokom marta zabilježena najveća smrtnost na svijetu, piše Jutarnji.hr.

Na kineskim društvenim mrežama građani su objavili kako počinje nedostajati namirnica u trgovinama s prehrambenim proizvodima, a pojedinci su upozorili kako ne mogu nabaviti lijekove potrebne za redovne terapije. Neke od tih objave bili su očajnički pozivi upomoć ljudi koji su ovisni o medicinskim terapijama.

U zgradama gdje je utvrđena zaraza Šangajci su zatvoreni na dvije sedmice bez obzira jesu li pozitivni ili nisu, a vlasti su organizirali dostavu hrane kako bi preživjeli.

Na društvenim mrežama zabilježeni su i apeli roditelja kojima su oduzeta djeca pozitivna na COVID do negativnog testiranja. U slučaju da su roditelji pozitivni, a djeca negativna, također ih se razdvaja, a u tom slučaju roditelji dolaze na posebne lokacije, dok djeca ostaju kod kuće, sama. Lokalni dužnosnici tvrde da su za djecu koja su ostala sama jer su roditelji smješteni u centre za karantenu osigurani privremeni skrbnici.

EU je pozvala kineske vlasti neka prestanu s razdvajanjem roditelja i djece te osiguraju odgovarajuću skrb onima kojima je zbog epidemioloških mjera ugrožena neka vrsta medicinske intervencije.

Epidemiološke mjere provode se po političkoj liniji, pa se ponekad ignoriraju profesionalne preporuke te se ide na posebnu izolaciju i hospitalizaciju asimptomatičnih pacijenata, što blokira bolnički sistem, baš kao u Hong Kongu.

Kineski vice-premijer Sun Chunlan priznao je kako je zero-covid strategija za velegrad s 25 miliona stanovnika ogroman izazov, ali je inzistirao da Šangaj nastavi sa strogom epidemiološkom politikom te proširi prostore za izolaciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije