Američka historičarka o državnom udaru protiv Putina: Moguće u ovim uvjetima

2
Radiosarajevo.ba
Američka historičarka o državnom udaru protiv Putina: Moguće u ovim uvjetima
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin

U članku pod naslovom "Je li moguć državni udar protiv Putina?", američka historičarka specijalizirana za rusku i sovjetsku historiju navodi da se ruski predsjednik Vladimir Putin nikad nije suočio s ozbiljnom opasnošću za svoju vlast, ali bi njegov katastrofalni rat u Ukrajini to mogao promijeniti.

Prema članku historičarke Amy Knight, koji je objavljen u Washington Postu, šanse za narodni ustanak protiv Kremlja i dalje su male.

Anketa koju je u martu proveo nezavisni ruski Centar Levada pokazala je da 83 posto Rusa odobrava način na koji Putin obavlja funkciju predsjednika, u odnosu na 71 posto u prethodnom mjesecu.

Black Tie 2: Uhapšeni dovedeni u prostorije Suda i Tužilaštva BiH, uskoro se očekuje ročište

Black Tie 2: Uhapšeni dovedeni u prostorije Suda i Tužilaštva BiH, uskoro se očekuje ročište

Knight je istaknula da najvjerojatnija prijetnja Putinovoj vladavini dolazi iz samog režima te da ruska povijest daje neke primjere.

Desila su se dva uspješna puča od kako su boljševici preuzeli vlast 1917. godine, a to su svrgavanje Lavrentija Berije, šefa tajne policije iz Staljinove ere u junu 1953. godine, te svrgavanje prvog sekretara Komunističke partije Nikite Hruščova u oktobru 1964. godine.

Osim pogubljenja Berije i njegovih šest saradnika, ova dva puča su prošla relativno bez prolijevanja krvi.

U oba slučaja podrška sigurnosnih službi i sovjetske vojske bila je presudna za njihov uspjeh, smatra autorica.

Svaki pokušaj zbacivanja Putina sa vlasti zahtijevao bi aktivnu ili pasivnu podršku tri glavne organizacije: ruske vojske, ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) i ruske Nacionalne garde.

Međutim, Putin ima moćne saveznike u svim tim institucijama.

Šef FSB-a Aleksandar Bortnikov blizak je s Putinom, a predsjednik Vijeća za nacionalnu sigurnost Nikolaj Patrušev ima svoje specijalne snage i ogromnu mrežu protuobavještajnih oficira koji budno prate vojsku.

Iako nije iz Sankt Peterburga ili veteran KGB-a, ministar odbrane Sergej Šojgu godinama je blisko sarađivao s Putinom.

Na sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost u februaru Šojgu, čija vojska broji oko 900.000 aktivnog osoblja, zdušno je podržao invaziju na Ukrajinu.

Šef Nacionalne garde Viktor Zolotov vjerovatno uživa najveće Putinovo povjerenje.

Iako se čini da je Putin osigurao svoje baze, sudbina Berije i Hruščova pokazala je da se lojalnost može promijeniti kada je Kremlj u krizi.

Šojgu i Zolotov bi mogli razmisliti o 'skakanju sa broda', baš kao što su učinili Berijini pomoćnici, u slučaju da se pojavi snažna anti-Putinova koalicija, zaključila je Knight.

No, čini se da je jedno sigurno: pokušaj državnog udara protiv Putina vjerovatno bi bio najopasnija i najrizičnija operacija u povijesti Kremlja, prenosi Al Jazeera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije