Zapljena tone kokaina i hapšenje Srbijanaca najavljuje novi rat u balkanskom podzemlju

Radiosarajevo.ba
Zapljena tone kokaina i hapšenje Srbijanaca najavljuje novi rat u balkanskom podzemlju
FOTO: Arhiv / Darko Šarić

Od dogovora koji su organizatori krijumčarenja droge postigli među sobom zavisi da li će poslije pada skoro tone kokaina u Rumuniji "padati" glave ili će možda ta zapljena pomoći u raskrinkavanju svih aktera ključnih za taj posao, poše srbijanski Blic.

Ono što je za sada poznato je da su u Rumuniji uhapšena dvojica Vranjanaca, koji se sumnjiče za transport kokaina.

Operativna saznanja ukazuju da su Vranjanac Davor T. i Kotoranin Igor D. organizatori šverca kokaina, koji je krenuo iz Kolumbije, a trebalo je preko rumunske luke u Crnom moru da završi na tržištu EU.

Na zaključak da bi ovako velika zapljena narkotika morala dovesti ili do novog rata u balkanskom podzemlju ili do opsežne istrage o krijumčarima upućuju najmanje dva primjera iz bliske prošlosti: krađa između 200 i 300 kilograma kokaina u Valenciji 2014. godine; zapljena narkotika na jahti "Maui" iz 2009. godine, koja je bila prvi čin istrage protiv Šarićeve grupe u Srbiji.

Darko Šarić osuđen na 15 godina za šverc 5,7 tona kokaina

Darko Šarić - undefined

FOTO: Arhiv / Darko Šarić

Sagovornik Blica blizak obavještajnim službama analizirao je koji je od ova dva scenarija vjerovatniji.

"Onaj ko stoji iza ovog šverca droge radi već godinama: niko neće da početniku da tonu kokaina. Svi veliki krijumčari počinju sa pet, deset kilograma, i tovari im se postepeno povećavaju. Nabavka, transport i tržište, sve može da bude osigurano unutar jedne grupe i ako je tako u ovom slučaju, ne vjerujem da će biti likvidacija i nekog rata. Jer sve je uračunato u cijenu. U takvim slučajevima padaju sitne ribe, kao što su šoferi ili mornari, a organizatori su osigurani. Spremni su i za gubitak, jer nekoliko njihovih tovara je sigurno već prošlo. Sa druge strane, ako su za transport angažovali neku drugu grupu, platili im za to, a ovi im obećali da će roba stići na planirano tržište, može biti problema. Veliki novac je u pitanju, to se ne oprašta i onaj koga organizator smatra krivim za gubitak kokaina vjerovatno će to platiti životom", kazao je ovaj sagovornik Blicu.

Na radaru DEA

Interesantno je i to, da su dvojica Srbijanaca uhapšena poslije gubitka paketa droge, dok za sada nije poznato ko je vozio gliser koji se prevrnuo pa su vreće kokaina, u kojima je bilo više od tone narkotika, završile u vodi.

"Ovo je velika količina droge i vjerovatno će se i međunarodne agencije uključiti u istragu. Prije svih američka Agencija za suzbijanje narkotika (DEA), koja vjerovatno već daje instrukcije istražitelja. Ova američka agencija povezana je sa svim većih zapljenama i hapšenjima velikih narko-bosova širom svijeta", napominje izvor Blica.

Policija u Rumuniji sa kokainom koji je zaplijenjen - undefined

Foto: EPA-EFE: Policija u Rumuniji sa kokainom koji je zaplijenjen

Srbijanska veza

Ovaj izvor podsjeća da je upravo zahvaljujući međunarodnoj saradnji - srbijanske BIA-e, urugvajske policije i američke DEA-e počela akcija "Balkanski ratnik", kada je u urugvajskoj luci Santa Lucija, u oktobru 2009, na brodu "Maui" zapljenjeno 2,1 tona kokaina.

Nekoliko dana kasnije, također u akciji srbijanske BIA-e i američke DEA-e u Argentini je zapljenjeno pola tone kokaina.

Droga se nalazila u zgradi u kojoj su živjeli kriminalci sa prostora Srbije i Crne Gore. Tada se prvi put pominjalo da iza šverca kokaina stoji kriminalna grupa sa Darkom Šarićem na čelu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije