Udruženja u Srbiji traže ostavku ministra: Obećao podršku, a staje u odbranu tabloidnog novinarstva

0
Radiosarajevo.ba
Udruženja u Srbiji traže ostavku ministra: Obećao podršku, a staje u odbranu tabloidnog novinarstva
Foto: Fonet / Dejan Ristić

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija u Srbiji optužilo je novinarku agencije FoNet Tamaru Skrozzu za govor mržnje, dok je Koalicija za slobodu medija kritikovala ovaj stav ministarstva i zatražila ostavku ministra.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija izrazilo je 31. jula "zabrinutost zbog sve učestalijih manifestacija govora mržnje i otvorenog poziva na nasilje i/ili čak i na ubistva neistomišljenika kojima je ispunjen naš javni prostor". Kao najnoviji primjer Ministarstvo je navelo dio izjave Tamare Skrozza u emisiji ,"Da sam ja neko", emitovanoj početkom juna na TV N1.

Prethodno su pojedini provladini tabloidni mediji plasirali kako je Skrozza navodno rekla da je "predsjednika (Srbije Aleksandra) Vučića trebalo ubiti u noći 5. i 6. oktobra 2000. godine", kada je svrgnut režim Slobodana Miloševića.

Izbjegnuta tragedija: Novo obrušavanje fasade u centru Sarajeva

Izbjegnuta tragedija: Novo obrušavanje fasade u centru Sarajeva

Skrozza je u emisiji "Da sam ja neko" zapravo rekla da je od 6. oktobra 2000. godine Srbija trebalo da bude potpuno drugačija, bez ljudi koji su do tada bili dio vlasti.

"Da je ta noć (između 5. i 6. oktobra) bila drugačija, i da smo se 6. oktobra probudili u jednoj drugačijoj Srbiji, Srbiji bez nekih ljudi, mislim da bi ovo danas bilo sasvim druga priča, a mi zapravo živimo devedesete", rekla je Skrozza.

Fond Maja Maršićević Tasić
Foto: Screenshot: Fond Maja Maršićević Tasić
Potvrđena optužnica protiv Bojana Radovanovića: Ovo su detalji napada na novinara Mirzu Derviševića

Potvrđena optužnica protiv Bojana Radovanovića: Ovo su detalji napada na novinara Mirzu Derviševića

Ministarstvo kulture i telekomunikacija je ocijenilo da je teško oteti se utisku da je Skrozza "implicitno izrazila žaljenje zbog toga što u tim dramatičnim okolnostima pojedini državni zvaničnici nisu bili lišeni života. Svako naknadno pojašnjavanje ovog poprilično jasnog iskaza predstavljalo bi učitavanje u riječi gospođe Skrozza onoga što one izvorno ne sadrže".

Koalicija za slobodu medija osudila je ovaj stav ministarstva i zatražila ostavku ministra Dejana Ristića, rekavši da bi ona bila "moralni čin, jer je pokazao da nije dorastao zadatku koji mu je povjeren".

"Najnovije saopštenje ministra za informisanje i telekomunikacije Dejana Ristića je sramno i pokazuje nivo dubokog nerazumijevanja očuvanja koncepta slobode govora i zalaganje za sigurnost novinara, i otvara put ka daljoj hajci i ugrožavanju sigurnosti novinarke Tamare Skrozze", piše u saopštenju.

U centru Beograda napadnut reporter tokom javljanja uživo: 'Hoćeš da te udarim!'

U centru Beograda napadnut reporter tokom javljanja uživo: 'Hoćeš da te udarim!'

Misija OEBS-a osudila napade na novinarku Skrozzu

Misija OEBS-a u Srbiji reagovala je 31. jula na napade i optužbe pojedinih medija protiv novinarke agencije FoNet Tamare Skrozze. Iz misije OEBS-a su na Instagramu naveli da natpisi u pojedinim medijima koji targetiraju novinarku Skrozzu izazivaju zabrinutost budući da se spinovanjem i nagađanjima stvara atmosfera mržnje koja bi u najgorem slučaju mogla dovesti do stvarnog fizičkog nasilja.

"Aktuelna polemika oko komentara novinarke Skrozze je zabrinjavajući slučaj. U komentaru novinarke nisu navedena imena, niti je ona pozivala na nečije ubistvo. Izvoditi neosnovane zaključke krajnje ozbiljne prirode je i neetično i veoma opasno jer može podstaći akte nasilja koje niko ne bi želio da vidi", napisali su iz OEBS-a.

Kako su naveli, različiti pogledi na nedavnu prošlost ne bi trebalo da se koriste kao izgovor za zaključke i navode koji pogrešno predstavljaju izražene stavove i koji bi mogli eskalirati u ciljano nasilje, piše Radio Slobodna Evropa.

Predstavljen koncept i misija fonda za odbranu novinara u BiH koji bi uskoro trebao biti u funkciji

Predstavljen koncept i misija fonda za odbranu novinara u BiH koji bi uskoro trebao biti u funkciji

"Podstičemo Stalnu radnu grupu za sigurnost novinara da se sastane kako bi razgovarali o ovom pitanju i da bi se pozabavili mogućim siguirnosnim problemima, jer je sigurnost novinara, ali i svih građana, odgovornost je državnih institucija", stoji u saopštenju na Instagramu.

Novinarska i medijska udruženja pozvala su 30. jula Ministarstvo informisanja i telekomunikacija da hitno reaguje na napade na Skrozzu navodeći da je njena rečenica da je ta noć "trebalo da izgleda drugačije" izvučena iz konteksta.

Nakon saopštenja ministarstva, Koalicija za slobodu medija saopštila je da ministar "interpretira izjave izrečene u medijima i zaključuje da se radi o 'govoru mržnje' i 'pozivanju na nasilje'".

Adnan Delić o napadu na novinara: 'Moramo zajedno stati u odbranu onih čija prava se narušavaju'

Adnan Delić o napadu na novinara: 'Moramo zajedno stati u odbranu onih čija prava se narušavaju'

"Suprotno onome što je na sastancima sa novinarskim i medijskim udruženjima obećao, a to je zalaganje za profesionalno novinarstvo i očuvanje informisanja u javnom interesu, ministar otvoreno staje u odbranu tabloidnog novinarstva čiji je uređivački koncept zasnovan na nepoštovanju pravila profesije, a guši svaku pristojnu kritičku misao", stoji u saopštenju.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija "Lokal Pres", Slavko Ćuruvija fondacija i GS KUM Nezavisnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije