Treba li Hrvatska vojska na granicu: Kandidati o migrantskoj krizi

Radiosarajevo.ba
Treba li Hrvatska vojska na granicu: Kandidati o migrantskoj krizi
PrtScr / Sučeljavanje na HRT-u

Od 21.05 sati na Prvom programu HTV-a održava se sučeljavanje svih predsjedničkih kandidata za Hrvatsku. Trajat će dva ipo sata.

Sučeljavaju se Kolinda Grabar-Kitarović, Zoran Milanović, Miroslav Škoro, Mislav Kolakušić, Dario Juričan - Milan Bandić, Katarina Peović, Dalija Orešković, Ivan Pernar, Dejan Kovač, Anto Đapić i Nedjeljko Babić.

Vode ga Zrinka Grancarić i Branko Nađvinski.

Počelo sučeljavanje u Hrvatskoj: Zanimljivo predstavljanje Grabar-Kitarović i Škore

Treba li zbog migrantske krize na granicu poslati vojsku?

Đapić: Migrantska kriza je jedan od najvećih problema u Hrvatskoj. Mađarska je svojim modelom pokazala kako rješavati taj problem. Treba vojsku poslati na granice. Moramo biti spremni, fizičke prepreke, vojska, policija, moramo se osigurati.

Grabar-Kitarović: Nakon kaosa 2015./2016. godine kada su se propuštali migranti predložila sam da vojska pomaže policiji i tada smo omogućili promjene zakona da vojska dođe u pomoć u nadzoru hrvatske granice. No o tome odlučuje policija i njihova je procjena da to u ovom trenutku nije potrebno. U svemu tome treba voditi računa da se kupi dodatna oprema i za vojsku i policiju. Ne zaboravimo hrvatske ljude koji žive u tim područjima.

Juričan: Ja bih umirovio sve generale Hrvatske vojske i tako stvorio nova radna mjesta. Vratio bih Damira Krstičevića u vojnu službu kapelana. Pridružio bih mu Ljubu Ćesića Rojsa i oni bi zajedno čuvali hrvatske granice.

Kolakušić: Hrvatska ima 9600 propisa, ali jedan od super propisa je propis o nadzoru granice. Primjenjujmo zakone RH i ja vam garantiram da za mjesec dana nećemo imati ilegalne pokušaje prelaska granice. Zašto se migrantima ne izriče kazna zatvora i novčana kazna, tko to dopušta? Poštujmo zakone.

Kovač: U trenutnoj situaciji nije potrebna reakcija vojske jer je sve pod kontrolom. Problem je što se hrvatsku policiju sudi za upotrebu prekomjerne sile. Policija štiti interes hrvatskih građana. Postoje neovisne institucije koje to istražuju.

Orešković: Ne postoji nikakva ugroza da bismo slali vojsku na granice, ali s migrantima se ne postupa na zakonit i human način. Građane se plaši migrantskom krizom, treba osvijestiti građane. Treba rješavati krizu na izvorištu gdje je ona i nastala.

Milanović: Nazivati operaciju hrvatske države iz 2015. godine kaosom može samo um koji odnos prema živom biću gledati kao represiju. Pola milijuna ljudi prošlo je kroz hrvatsku bez da je stradala ijedna taraba. Dok su drugi išli kod Orbana, ja sam razgovarao s Angelom Merkel koja je htjela da 100.000 migranata ostane u RH, ali mi smo ih, ružno rečeno, 'elegantno' otpremili dalje.

Peović: Sramotan je stav hrvatske predsjednice prema migrantima. Policija provodi nezakonite politike u određenim slučajevima. No treba biti pošten i reći da je i vlada premijera Milanovića propuštala migrante zbog politike koje je poticala Angela Merkel. To je nesamostalna i nesuverena politika Hrvatske.

Pernar: Mogu reći da sam jedini kandidat koji želi zaustaviti ilegalne migrante pomoću Hrvatske vojske, a sramota je da su naši vojnici u Afganistanu. Uzrok migrantskih kriza su upletanja SAD-a i NATO-a te podržavanje islamista na tom području. Ova Vlada i dalje podržava te poteze američke administracije, piše Direktno.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije