Stručnjaci o potrazi za tijelom malene Danke (2): "Da li kriju još nešto?"

3
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci o potrazi za tijelom malene Danke (2): "Da li kriju još nešto?"
Foto: Pink / Još nije pronađeno tijelo malene Danke

Sedmi je dan potrage za ubijenom Dankom Ilić (2) iz Bora, koja je prije dvije sedmice išetala iz dvorišta stare porodične kuće u Banjskom polju, nakon čega je na nju naletjelo vozilo u kojem su bili Dejan Dragijević i Srđan Janković, radnici tamošnjeg JKP Vodovod.

Kako je jedan od njih priznao u tužilaštvu, djevojčicu su usmrtili, a zatim su je bacili na deponiju. S deponije su je premjestili na nepoznatu lokaciju i potraga za tijelom Danke Ilić traje do danas, 11. aprila.

Prema riječima poligrafiste Nikole Novaka, prva indicija da nešto nije kako treba bila je na poligrafu.

Internetom kruže snimci novog moćnog oružja koje je Ukrajina dobila od SAD-a: Ima i snimak

Internetom kruže snimci novog moćnog oružja koje je Ukrajina dobila od SAD-a: Ima i snimak

"Pali su na poligrafu. Poslije se čulo i ono što su pričali da su se izvukli. Testirani su i kada su uhvaćeni, pa su pričali različite priče", kaže poligrafista Novak za Blic TV.

Maja Jovanović, stručnjakinja za sigurnost djece, ističe da je na brzini od 20 km/h gotovo nemoguće ne uočiti dijete i da cijeli spektar okolnosti koji prati njihovo priznanje ide ka tome da će oni biti procesuirani za krivično djelo. Međutim, kako ističe, ono što budi sumnju jeste činjenica da ne postoji nikakav smisao za prikrivanje tijela.

"Vjerujem da postoji dodatno prikrivanje od strane osumnjičenih, koje nije samo udarac djeteta ili indicija davljenja, mislim da postoji još jedan pravac, koji je samo njima znan da bi se prikrivalo gde su zakopali tijelo ubijene Danke Ilić", smatra Jovanović.

Posljednja nada da se pronađe tijelo Danke Ilić: Policija mijenja pravac istrage

Posljednja nada da se pronađe tijelo Danke Ilić: Policija mijenja pravac istrage

Osumnjičeni pokazuju veliki stepen svjesnosti situacije u kojoj se nalaze, kaže Maja Jovanović: "Njihovo postupanje pokazuje da su svjesni i samog postupka i samog čina, lažnih izjava i svega onoga što prati slučaj. Sigurna sam da stručni tim može detektovati njihovu anomalnu historiju, prije svega zbog šablona koji prati cijeli ovaj slučaj."

Posebno ispitivanje, dodaje Novak, dovelo bi do odgovora hoće li ikad biti nađeno telo Danke Ilić: "Ovo je još uvijek svjež slučaj. I još ukoliko je traumatičan, to se jako teško zaboravlja. Ta priča da su oni zaboravili gdje su ostavili tijelo, mogu samo da sanjaju da je prodaju inspektorima."

Ističe da bi poseban način ispitivanja osumnjičenih sigurno doveo do rešenja misterije, ali za to je potrebno da osumnjičeni sarađuju: "Taj metod se zove Peak of tension test. Odličan je test i 99,9 posto je precizan. Postavljaju se pitanja o lokaciji na kojoj se tijelo nalazi, mijenjaju se lokacije tokom ispitivanja, i vidi se da li se reakcija ponavlja na nekoj lokaciji. Ako se to desi, tu nečeg ima. Ali preduslov je da ispitanik sarađuje."

Više o slučaju nestanka malene Danke (2) možete čitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije