Stoltenberg o odluci Crne Gore da ne učestvuje u KFOR misiji, reagirao i Đukanović

0
Radiosarajevo.ba
Stoltenberg o odluci Crne Gore da ne učestvuje u KFOR misiji, reagirao i Đukanović
Foto: Pobjeda.me / Milo Đukanović i Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kazao je da je učešće u misiji KFOR nacionalna odluka Crne Gore i da bi volio da Crna Gora nastavi da učešćem u ovoj misiji.

Na pitanje portala Pobjeda da prokomentariše odluku Ministarstva odbrane Crne Gore da ne pošalje vojnike u KFOR misiju ove godine, Stoltenberg je rekao da je KFOR važna misija, bazirana na jasnom mandatu UN i da je to jedna od najopipljivijih NATO misija.

"KFOR pomaže da se održi stabilnost na Kosovu kao i sloboda kretanja za sve one koji žive ovdje. Odluka o slanju vojnika je nacionalna odluka. Podržaću odluku Crne Gore da učestvuje u ovoj misiji, to će biti važno za rad KFOR misije, kako bi se očivala stabilnost na Kosovu, a to će biti važno i za Crnu Goru, jer će na taj način pomoći stabilnost na Balkanu", rekao je Stoltenberg na konferenciji za medije za crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem u Briselu.

Đukanović je kazao da je zadovoljan saradnjom sa NATO-m, a da odluku o slanju vojnika u KFOR trreba da donese parlament.

Na pitanje ovog portala da li je ovakva odluka uslovljenja prijetnjom Demokratskom fronta članovima Vlade, Đukanović kaže:

"Mislim da je to apsolutno odgovornost Crne Gore, članica NATO i članica NATO iz tog regiona. Crna Gora je dvostruko odgovornija za stabilnost regiona od drugih zemalja koje su u istom stausu zemalja članica", kazao je Đukanović.
Dodao je da su kolebanja po ovom pitanju političke prirode, a to predvode ih one snage koji se protiv nezavinosti Kosova.

"Ne treba povlađivati toj retrogradnoj politici", kazao je on.

Rekao je i da ne ne postoji razlog zašto Crna Gora ne bi participriala u KFOR misiji.

"Kolebanja su političke prirode, ovu ideju pokušavaju da učevrste oni koji su protivnicii nezavinsoti Kosova koji i dalje smatraju da je to bila greška i koji pokušavaju da vrate točak unazad. To je nemoguća misija ne treba povlađivati retrogradnoj politici", rekao je on.

Upitan o izazovima koji se tiču imenovanja u bezbjednosnom sektoru, Đukanović je kazao da od izbora 30. avgusta većinu neke čine partije koje su veoma anti-NATO nastrojene.

On je kazao da je ipak, ta većina potpisala sporazum kojima garantuje da će poštovati preuzete odgovore.

"Crna Gora je pokrenula postupak pravne odgovornosti, ne vjerujem da je to završen proces. Izvjesno je da politička odgovornost postoji i da se premijer i Vlada moraju suočiti sa njom. Mislim da to ne ugrožava odnose NATO i Crne Gore, jer su ovdje svjesno da je ovo novo političko iskustvo i da nova vlast pokazuje odrđeno nesnalaženje u prvim mjesecima", dodao je.

On je kazao da je ipak sve manje razumijevanja za političke propuste.

Đukanović je kazao i da je ubijeđen da postoji snažan pokret u opoziciji koji neđe dozvoliti da Crna Gora napusti svoj kurs spoljne politike.

Upitan o saradnji sa novom Vladom, Stoltenberg je rekao da je zadovoljan činjenicom da je Crna Gora dio saveza.

"Mi smo alijansa od 30 saveznika i promjena vlasti se dešava na demokratskiom izborima, to je ono što je srž NATO. Radimo sa različitim vladama i onima koje se mijenjaju. Nova vlada je iskazala posvećenost NATO i spremnost da radi sa drugim NATO članicama. Imamo standrde i procesure koji osiguravaju da sve zemlje rade sa povjerljiivim podatacima i zemlje članice podliježu provjerama Aliajanse. Pitanje o kohabitaciji nije pitanje za NATO to je domaće pitanje i ne treba nato da daje mišljenje o tome", naveo je Stoltenebrg.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije