Šta pišu mediji iz EU o iskopavanju litijuma: "Nije više pitanje da li će biti projekta ili neće"

/ Komentari (7)

Povratak na članak
Objavite komentar kao gost ili se prijavite.

NAPOMENA: Komentari su isključivo lični stavovi autora. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i pisanja komentara koji podstiču na mržnju. Strogo zabranjen bilo kakav govor mržnje na portalu radiosarajevo.ba, zbog kojeg možete biti krivično procesuirani. Radiosarajevo.ba ima pravo i obavezu da na zahtjev zvaničnih organa dostavi podatke o korisniku čiji komentari sadrže govor mržnje, kao i da korisniku trajno blokira pristup. Obaviještavamo vas da svaki čitatelj dobrovoljno pristupa čitanju i kreiranju komentara i prihvata mogućnost da neki komentari mogu sadržavati narativ koji je u suprotnosti sa vjerskim, nacionalnim, moralnim i drugim načelima. Radiosarajevo.ba ima pravo da obriše sporne ili prijavljene komentare bez najave i objašnjenja. Radiosarajevo.ba koristi automatski sistem prepoznavanja i uklanjanja govora mržnje i drugih neprimjerenih sadržaja u komentarima.

Matrixus

Modifikuju priču samo da se dokopaju litija, a Vučko bi roditelje prodao samo da zamjeni litij za dozvolu za osvajanje teritorija. Kakvo crno civilno društvo, ako se njihovi tzv eksperti upetljaji znajte da će biti samo gore. Evo ovdje u BiH su nekakvi eksperti civilnog društva vodili nekakve višemilionske projekte o zaštiti okoline, a nisu bili u stanju ni jedne jedine proteste da organizuju jer njima je sve na prodaju pa i država a i njeni resursi kao i zdravlje ljudi, a hoće još ovakve i OHR da uključi u pregovore za ulazak i EU, jer znaju da onda mogu smučkat svašta a dobiti rezultat ravan nuli a možda i niži.

Loli

***** vam vasu hitlerovsku ... sto ga onda ne kopas kod sebe

Njemci i njihov interesi

Cijena prodaje prirodnih resursa i zagadjenja tla uz razvitak teskih oboljenja u okruzenju je da Schmidt s druge strane Drine koji priprema u RS slican scenarij zaobilazeci zakone da Majevicu servira svabama tlo i rude s obje strane Drine povezujuci u jednu cjelinu stvarajuci satisfakciju nezvanicnog pripajanja RS Srbiji. Papir sve trpi, pa i neizvodive projekte do dozvola i kupovine mira laznim ekoloskim zahvatima za osiguranje zivotne sredine i zdravlja. Price za malu djecu. Cilj je ruda po svaku cijenu s obje strane Drine, a Srbiji je satisfakcija da je lazno pripojila RS administrativno Srbiji dok se svi truju skupa i tesko oboljevaju za interese njemaca. Ako im prodje, prorocanstvo Tarabica ce se ostvariti da ce voda i zemlja biti zatrovana i de ce svi srbi stati pod jedno drvo. Kad je to svabo zelio srbima dobro, glupi srbi?

Dinko Oblo

hebo okoliš, vodu i ostalo, valja standard (pohlepu) oparenog dijela stanovništva podići po (zelenim) direktivama sjedinjenih država europe -- za srbe i ostale yugoviće ti znači nove telefone i polovne audije... (ako nisu u zatvoru kao ibro i onaj sa ilidže i...)

Kinez u zemlji čuda

Cijena prodaje prirodnih resursa i zagadjenja tla uz razvitak teskih oboljenja u okruzenju je da Schmidt s druge strane Drine koji priprema u RS slican scenarij zaobilazeci zakone da Majevicu servira svabama tlo i rude s obje strane Drine povezujuci u jednu cjelinu stvarajuci satisfakciju nezvanicnog pripajanja RS Srbiji. Papir sve trpi, pa i neizvodive projekte do dozvola i kupovine mira laznim ekoloskim zahvatima za osiguranje zivotne sredine i zdravlja. Price za malu djecu. Cilj je ruda po svaku cijenu s obje strane Drine, a Srbiji je satisfakcija da je lazno pripojila RS administrativno Srbiji dok se svi truju skupa i tesko oboljevaju za interese njemaca. Ako im prodje, prorocanstvo Tarabica ce se ostvariti da ce voda i zemlja biti zatrovana i de ce svi srbi stati pod jedno drvo. Kad je to svabo zelio srbima dobro, glupi srbi? ka Njemci i njihov interesi Bio je takav Shvabo, a zvao se Goethe...

071

"Njegov najjači argument je, međutim, potencijalna makroekonomska korist od projekta: srbijansko-američki ekonomista Branko Milanović procjenjuje da bi on doprinio sa čak dva do tri posto u bruto društvenom proizvodu zemlje. Puno je dakle toga na kocki za obje strane." Potpuna laz. Ukupna vrijednost projekta je 2,4 milijarde USD ako je cijena litijuma 1700 USD po metrickoj toni. Ona je sada 960 USD i i dalje pada i padace. Rudna renta je 3% od profita, po najboljoj cijeni litija bi to bilo 30 miliona Eura na godisnjoj osnovi. Srbija je u 2023. izvezla voca u vrijednosti 4 milijarde. Drugo, NEMA ekoloskih standarda prilikom kopanja litija iz podzemnog kamena, i NEMA ekoloskih standarda prilikom prerade litija, takodjer NEMOGUCA je restauracija okolisa. Ovo nije normalno koliko se laze o litijumu, pri cemu litija ima svugdje koliko hoces, nikada nece biti "nafta" buducnosti, i litijumske baterije ce svakako biti prevazidjene za koju godinu. Inace se jako puno laze, ali ovo sa litijumom je preslo granice zdravog razuma.

Ekolog

Može se upotpunost ispoštovati ekološki program da se zagađenje svede na minimum, i da bude sve kao apoteka. Ali u slučaju izlijevanja "samo jedan dan" kao neki ekološki incident u rijeku Jadar, kompletno Podrinje, Mačva i Srem u Srbiji, Semberija i Podrinje u Bosni, i Zapadni Srijem u Hrvatskoj će biti kancerogeno kontaminirani na nebrojen broj godina, je Jadar ide u Drinu, a Drina u Savu. I na tome potezu više ništa neće biti ni pitko ni jestivo, jer izlijevanje iz rijeke u rijeku za sobom nosi i kontaminaciju podzemnih voda koje dubinski navodnjavaju i raspršuju se širom tromeđe. Ovo nije pitanje samo Srbije, već i Hrvatske i Bosne. Nema garancije za ovako toksičnu rudu da neće doći do incidenta kad tad, a kad dođe, što je neminovno, kompletno područje će na iše decenija biti opustošeno, ljudi teško porazboljevani i raseljeni. Da je ta ruda tako divna i ekološki prihvatljiva, kopala bi se u kratkim rukavima a ne u radioaktivnim skafanderima i nuklearnim kaskama.

/ Najnovije