Spomenik Stefanu Nemanji izazvao dramu: Zbog arapskih investitora sklonjen krst?

7
Radiosarajevo.ba
Spomenik Stefanu Nemanji izazvao dramu:  Zbog arapskih investitora sklonjen krst?
Foto: EPA-EFE / Beograd

Sinoć je otkriven dugo najavljivani spomenik osnivaču srpske državnosti i srednjovjekovne srpske države Stefanu Nemanji u Beogradu, kod glavne željezničke stanice. 

Spomenik i sam čin otvaranja pretvorio se u svojevrsnu farsu i izazvao nedoumicu u javnosti.

Naime, taj monumentalni spomenik visok 23,5 metra (i još pet metara ispod zemlje) i težak 80 tona, rad je ruskog kipara Aleksandra Rukavišnjikova (procijenjen na 12 miliona eura), na kraju ne izgleda onako kako je bio predstavljen na maketi, koja je pobijedila na međunarodnom izboru prije pet godina.

Dakle, osnivač prve srpske države, u desnoj ruci drži mač, iako je prema projektu trebao držati križ, što je i logično, s obzirom na to da u lijevoj ima tekst Hilandarske povelje (Hilandar je jedan od najvažnijih manastira SPC-a i nalazi se na Svetoj gori Atos u Grčkoj).

Srbijanska javnost bila je iznenađena tom nenadanom promjenom, pogotovo jer i kipari i umjetnici, govore da je položaj tijela Stefana Nemanje neprirodan za držanje mača.

Predsjednik Akademije arhitekture Srbije Bojan Kovačević rekao je prije nekoliko dana Beti da su sve naknadne intervencije na spomeniku Stefanu Nemanji bile neumjesne i nepotrebne.

"Javnost je nokautirana saznanjem da je autoru spomenika bilo naloženo da iz Nemanjinih ruku skine krst i stavi mač“, kazao je Kovačević.

Autor spomenika Stefanu Nemanji, ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov izjavio je za RTS da se spomenik koji je postavljen na Savskom trgu razlikuje od onog koji je pobijedio na konkursu zato što su na promjenama insistirale gradske vlasti Beograda, piše Dnevno.

Rukavišnjikov je kazao da mu je rukovodstvo Beograda reklo da nije u redu da Stefan Nemanja „bode oči“ krstom.

Iskreno sam se iznenadio, kada su mi rekli da žele mač, a ne krst i pravoslavlje. Ja sam rekao, u redu, slušam“, kazao je Rukavišnjikov, koji nije prisustvovao svečanom otkrivanju spomenika koje se desilo sinoć.

Arhitekta Kovačević, koji je bio direktor Muzeja grada Beograda, kaže da skidanje krsta iz Nemanjinih ruku predstavlja post festum dijagnozu svega onog lošeg što se dešavalo od samog početka realizacije projekta podizanja spomenika Stefanu Nemanji.

Strašno je saznanje da se na Stefanu Nemanji intervenisalo da se ne bi povredili investitori iz Emirata. Kada investitori iz Emirata grade u Parizu i Londonu oni ne mogu da sa sobom unose i svoju versku ikonografiju, a da poništavaju domaću“, rekao je Kovačević.

Dejan Atanacković, umjetnik i predavač na univerzitetima u Firenci, objavio je na svom Facebook profilu poziv opoziciji da se pred građanima javno obaveže da će po dolasku na vlast ukloniti "sramnu statutu" sa Savskog trga.

Stranka slobode i pravde bivšeg gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa smatra da tvorac srpske srednjovekovne države zaslužuje spomenik u Beogradu, ali da "ni on ni bilo koji današnji državljanin Srbije ne zaslužuje da arapski investitori u 'Beograd na vodi' određuju da on u ruci ne smije da nosi krst."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije