Sjećate se plinske platforme koja je "nestala" u Jadranu? Evo šta se zna

0
Radiosarajevo.ba
Sjećate se plinske platforme koja je "nestala" u Jadranu? Evo šta se zna
Foto: INA / Ivana D

Usljed olujnog juga i velikih valova na sjevernom Jadranu, početkom decembra 2020. godine kompanija INA je izgubila daljinski nadzor i kontakt s platformom za eksploataciju plina "Ivana D".

Dobijena je potvrda pilota Obalne straže Republike Hrvatske da platforma nije vidljiva na poziciji na kojoj treba biti.

Gdje je platforma?

Na oko 25 nautičkih milja od Pule i 40 metara pod vodom i dalje se nalazi Ivana D. Dva mjeseca nakon što se, uslijed jakog nevremena i juga, jednostavno odvojila od svog postolja i potonula, njena sudbina i dalje nije poznata, piše Dnevnik.hr.

Još uvijek se ne znaju ni tačni razlozi puknuća pilona kojima je Ivana D bila pričvršćena za morsko dno.

INA ističe da se održavanje može isključiti kao uzrok potonuća jer je platforma bila redovno održavana.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Hrvatske pokrenulo je istragu 18. januara 2021. godine, i cilj je utvrditi uzrok i dati preporuke da bi se ovakvi događaji u budućosti izbjegli.

Mjesto potonuća je osigurano, vizualno se kontrolira, a najmanje jednom mjesečno spuštaju se na dno i robotske ronilice. Ostaje još s platforme skinuti sve što bi moglo dovesti do onečišćenja, ali tek nakon što se odradi sanacija same bušotine.

"To je jako opasan proces tako da mi jednostavno ne želimo inzistirati na tome da ne bismo možda ugrozili nečije ljudske živote", rekla je Dolores Brenko Škerjanc, pulska lučka kapetanica.

Svi sigurnosni ventili su zatvoreni i nema propuštanja plina, napomenuo je Želimir Šikonja, koji je godinama radio u Ini i brinuo se o takvim postrojenjima.

Dodao je da se sada rade planovi za sanaciju platforme i bušotine, a paralelno s tim i vađenje platforme koja, po zakonu, ne može ostati na dnu mora, usprkos mogućim pogodnostima za morski život.

"S biološke strane možemo konstatirati da potonula platforma može poslužiti kao umjetni greben i na taj način može doprinijeti povećanju lokalnog biodiverziteta", rekao je Bojan Hamer iz Centra za istraživanje mora, piše Dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije