Porodica dječaka iz Beograda užurbano traži notara. Ovo je njihov plan: ‘Imaju četiri opcije'

1
Radiosarajevo.ba
Porodica dječaka iz Beograda užurbano traži notara. Ovo je njihov plan: ‘Imaju četiri opcije'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Masakr u Beogradu

Srpska je javnost uznemirena nakon što je objavljeno da roditelji Koste K., koji je u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar na Vračaru ubio devetero učenika i čuvara škole traže notare kako bi prodali ili poklonili dio imovine.

Majka je dala punomoć advokatu kako bi poklonila imovinu ili je prebacila na rođake, a i otac je iz zatvora tražio posjetu notara. Nju su, kako saznajemo, odbili u svim notarskim uredima.

Naime, rješenjem suda je prodaja imovine ili njezino prebacivanje na druge osobe onemogućeno do daljnjeg.

Nermin Nikšić: 'Svako vrijeme ima svoje dobre i loše strane'

Nermin Nikšić: 'Svako vrijeme ima svoje dobre i loše strane'

Počelo se nagađati da se roditelji dječaka ubice planiraju preseliti u inostranstvo, ali Jutarnji piše da postoji više opcija osim te.

1. Odlazak cijele porodice u inostranstvo

Prva opcija je da majka, otac i sestra Koste K. napuste Srbiju, a to je realan scenarij prema bivšem pomoćniku načelnika UKP Dejanu Radenkoviću. On ističe da je to moguće tek kada se okonča sudski postupak.

"Uzimajući u obzir izdržavanje sankcije ako kazna bude osuđujuća, to može potrajati i nekoliko godina. Teret koji oni nose trenutno je veliki i zato ne vjerujem u ostale opcije", rekao je Radenković.

Naime, preseljenje nema nikakvih uvjeta za osobe nad kojima se ne vodi nikakav postupak, ali u suprotnom bi sud mogao zabraniti roditeljima promjenu mjesta prebivališta.

Majka dječaka ubice iz Beograda povukla zapanjujući potez: Ovo može značiti samo jedno!

Majka dječaka ubice iz Beograda povukla zapanjujući potez: Ovo može značiti samo jedno!

2. Odlazak dijela porodice u inostranstvo

Druga mogućnost je da se u inostranstvo preseli samo dio porodice, moguće majka i kćerka (10), dok bi im se otac mogao pridružiti nakon puštanja iz pritvora i završetka sudskog postupka, ako ne bude i sam osuđen.

3. Promjena identiteta i preseljenje u drugi grad

U slučaju da se odluče za ostanak u Srbiji, moguće je da se porodica odluči preseliti u drugi grad uz promjenu identiteta.

Advokat Nikola Ristović je objasnio da u skladu sa zakonom svako može promijeniti osobno ime ako su za to ispunjeni uvjeti.

"Potvrda o podmirenju poreznih obaveza, uvjerenje iz kaznene evidencije, a na kraju se gleda ime. Potrebno je odabrati ono koje ne smije biti uvredljivo i u suprotnosti sa moralom, običajima i tradicijom sredine", rekao je.

Radenković ipak kaže da promjena identiteta ne bi imala dugoročni učinak jer je Srbija relativno mala zemlja, a ova su ubistva privukla pažnju velikog dijela javnosti.

Mjesec dana od nezapamćenog masakra u Srbiji: 10 ključnih momenata u slučaju pucnjave u školi

Mjesec dana od nezapamćenog masakra u Srbiji: 10 ključnih momenata u slučaju pucnjave u školi

4. Ostanak u Beogradu

Najmanje vjerojatna je opcija da cijela porodica ostane u Beogradu, ali da djevojčica, sestra dječaka ubice, promijeni školu.

Ipak, bivši načelnik Uprave za borbu protiv organiziranog kriminala Bora Banjac smatra da za tu porodicu u Beogradu, pa ni u Srbiji više života nema, posebice za majku i djevojčicu.

"Mislim da ni u jednoj zemlji regije ne bi mogle živjeti jer bi se prije ili kasnije saznalo ko su one. Možda da odu preko okeana, negdje dovoljno daleko", kazao je Banjac.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže da je Kosta K., osim što je uništio živote porodica ubijenih, to učinio i svojoj porodici.

"Njegova porodica će dugi niz godina trpiti strašne posljedice jer je teško zaboraviti ovako nešto. Sada im je jedino rješenje da promijene sredinu", rekao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije