Oprezno s klima uređajem: Ovo mnogi rade, a to je čest uzrok požara

3
Radiosarajevo.ba
Oprezno s klima uređajem: Ovo mnogi rade, a to je čest uzrok požara
Arhiv / Ilustracija

Komandant Vatrogasno spasilačke brigade Beograda Miloš Majstorović, izjavio je za Blic da su u četvrtak, kada je i bio najtopliji dan ove godine s temperaturom od 40 stepeni, imali 36 intervencija, od toga je bilo 28 požara u kojima je izgorjelo pet klima uređaja.

"Ono što je značajno za ovaj period ovih velikih vrućina jeste veliko opterećenje na elektro instalacijama, koje svojim preopterećenjem izazivaju požare na istim, tako da smo u sredu uveče imali problem na Novom Beogradu gde je jedan veći deo te opštine bio bez struje upravo zbog preopterećenja koje je nastalo upotrebom klima uređaja", objašnjava komandant Majstorović.

U 90% slučajeva odgovoran ljudski faktor

Kako kaže u preko 90 posto slučajeva za izbijanje požara odgovaran je ljudski faktor, a u malom broju to se odnosi na elementarne nepogode, prije svega na udar groma.

Upravo se zbog klima uređaja posljednjih dana najčešće i dešavaju požari, te je veoma važno da ih ne ostavljamo uključene dok nismo tu.

Problem je što mnogi imaju tu naviku da tokom ovih paklenih vrućina, ostave klime da rade, kako bi im u stanu bilo rashlađeno kada se vrate, a to, ispostavilo se, može da bude kobno.

Ovaj vatrogasac govorio je i čestom problemu na prostoru Balkana: "Požari koji nastaju zbog ostavljene hrane na šporetu. Jednostavno to se stavi da li u toku noći ili u toku dana i ljudi napuste prostor na kratko vreme, vrate se kući, i imamo veliki problem, tako da je to jedna od situacija koju treba regulisati."

Protivpožarni aparati neophodni svakom domu

Međutim ono što je najbitnije, a što mi prema njegovim riječima nemamo kao naviku, jeste to da nabavimo manji aparat za gašenje požara sa prahom, koji kako navodi, može da ugasi početni požar.

"Vrlo jednostavno i to nam je najbitnija preventiva u našem domu, sve ostalo zavisi od našeg ponašanja. Ukoliko se požar dogodi prvo napustite prostoriju, jer ništa nije važnije od ljudskih života i zatim pozovete vatrogasce - ako brzo stignemo biće manje materijalne štete, nadam se i manje povređivanja i smrtnih slučajeva", navodi.

Jedinstveni broj za vatrogasce u BiH, ističemo, jeste 123.

Detaljna uputstva FUCZ-a o tome šta učiniti i kako reagirati u slučaju požara možete pronaći OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije