Naučnik Dragan Primorac o mitovima i istini vezanim za koronavirus

Radiosarajevo.ba
Naučnik Dragan Primorac o mitovima i istini vezanim za koronavirus
Foto: draganprimorac.com / Dragan Primorac

Naučnih iz Hrvatske Dragan Primorac, pedijatar, genetičar i forenzičar, napisao je tekst za Večernji.hr o novom soju koronavirusa, koji izaziva infekciju COVID-19.

U svijetu je od nje trenutno oboljelo više od 202.000 ljudi, umrlo više od 8.000, a oporavljeno više od 82.000 osoba.

„Čitajući sjajnu knjigu 'SARS: How a global epidemic was stopped', objavljenu neposredno nakon što je epidemija SARS-a (teški akutni respiratorni sindrom) 2003. godine pobijeđena, postalo mi je jasno da povijest vezana uz koronavirus ponavlja, doduše ovaj put na još kompleksniji i nepredvidljiviji način. Epidemija koja je započela 16. 11. 2002. trajala je cijelu 2003. godinu, a tek koncem 2004. nije bilo registriranih novih slučajeva, bila je uzrokovana virusom SARS-CoV i bila je prva epidemija nastala u doba globalizacije. No ova bolest 21. stoljeća nije se pobijedila u to doba sofisticiranom medicinom, već se pobijedila mjerama koje su se provodile još u 19. stoljeću, prvenstveno evidencijom i praćenjem oboljelih, ali i svih onih koji su s njima bili u kontaktu te mjerama izolacije i karantene. Te mjere snažno su zaustavile širenje infekcije i u konačnici je epidemija savladana“, napisao je Primorac.

Eksperiment u italijanskom gradiću u potpunosti se pokazao uspješnim

Eksperiment suzbijanja širenja zaraze koronavirusom koji je proveden u italijanskom gradiću Vou u regiji Veneto na samom početku koronakrize rezultirao je potpunom eliminacijom novih slučajeva, piše Financial Times . Djelatnicima u zdravstvu to je pošlo za rukom jer su više puta na koronavirus testirali svih 3.300 stanovnika mjesta, neovisno o tome jesu li prikazivali simptome bolesti.

Dodao je da su, međutim, dvije goleme razlike između tadašnje epidemije uzrokovane virusom SARS-CoV i današnjeg COVID-19 uzrokovanog virusom SARS-CoV-2.

„Virus SARS-CoV prema svim spoznajama koje imamo nije se prenosio od asimptomatskih, ali inficiranih osoba, što je izgleda u suprotnosti sa širenjem virusa SARS-CoV-2. Druga je razlika vezana uz puteve transmisije. Putevi prijenosa virusa SARS-CoVid-2 još uvijek nisu do kraja razjašnjeni, a pretpostavka je da se virus uglavnom prenosi kapljičnim putem pri kihanju i kašljanju, kao i indirektno putem kontaminiranih ruku ili putem izlučevina oboljele osobe, jer virus može preživjeti nekoliko sati (neki radovi ističu i dana) na raznim površinama. Za virus SARS-CoV jasno je da se prenosi primarno od osobe do osobe, direktnim kontaktom (uglavnom kapljični prijenos), a najintenzivniji period transmisije je, što je i očekivano, tijekom drugog tjedna kad postoji vrhunac ekskrecije virusa u raznim izlučevinama“, naveo je Primorac.

Osvrnuo se na osnovne lekcije naučene u vrijeme epidemije SARS-a, a piše i o samom virusu SARS-CoV-2, brzini širenja infekcije, prenosu, toku bolesti, posebno ugroženm grupama, al i razvoju cjepiva i kriterijima izliječenosti.

Jedina prevencija koju danas poznajemo jest vezana uz mjere higijene koje uključuju temeljito pranje ruku, izbjegavanje dodirivanja usta, očiju i nosa neopranim rukama, izbjegavanje kontakta s osobama koje su oboljele od respiratornih infekcija, što manje rukovanja, izbjegavanje putovanja posebice u krajeve koji su epicentri epidemija, izbjegavanje javnih okupljanja...“, navodi pri kraju teksta Primorac.

„Iznimno učinkovitom mjerom pokazalo se zadržavanje u kućnim izolacijama svih onih za koje epidemiološka služba utvrdi da je to potrebno“, naveo je Primorac, a detaljnije možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije