Kinesko "tiho oružje" za Srbiju

2
Radiosarajevo.ba
Kinesko "tiho oružje" za Srbiju
Foto: DW / Vojna vježba

Saradnja sa Vojskom Srbije ojačava kineski uticaj u jugoistočnoj Evropi, piše štampa na njemačkom. 

"Pokazujemo sve što puca i grmi." Švajcarski list Noje cirher cajtung citira izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa vojne vježbe koja je održana proteklog vikenda na Pešteru – uz ocjenu da najveću pažnju nije izazvalo ono što „grmi i puca" – već „tiho oružje", prenosi Deutsche Welle. 

„Peking je u julu isporučio šest dronova tipa CH-92 A", podsjeća list uz objašnjenja da se radi o kombinovanim bespilotnim letjelicama – izviđačkim i borbenim, koji „mogu da ispaljuju laserski navođene rakete". 

Prema pisanju kineskog ‘Global tajmsa', poručene su ukupno 24 bespilotne letjelice. Svaka od njih može da nosi po dvije rakete dometa 250 kilometara. Dronovi lete na visini do 5.000 metara i kreću se brzinom od 200 kilometara na sat. 

„Srbija je prva zemlja u Evropi koja ima kineske dronove. Nabavke su izraz približavanja Kini posljednjih deset godina. S druge strane, Srbija je za Peking mostobran njegovog projekta 'Pojas i put', inicijative u jugoistočnoj Evropi uz pomoć koje Kina proširuje svoje saobraćajne i trgovinske rute." 

„Ali, sa vojnom saradnjom i investicijama u 'unutrašnju bezbijednost' događa se zapravo važna diverzifikacija kineskog uticaja", napominje se u tekstu uz ocjenu da Kina, „pored saradnje u naoružavanju, pomaže Srbiji da uspostavi nadzornu infrastrukturu uz pomoć koje bi Novi Sad, Beograd i Niš postali 'bezbjedni gradovi' (Safe Citys)".

Kupovinom bespilotnih letjelica – „čija se cijena ne pominje" – vojska profitira od razmjene tehnologija. „Srpski inženjeri u Kini dobijaju uvid u sisteme upravljanja raketama i mehanizme dronova koji ih štite od  neprijateljskog djelovanja." Od toga, kako se navodi u tekstu, profitira i srpski izviđački dron „Pegaz-011", koji bi trebalo da bude naoružan. 

Srbija i Kina probudile su sumnje SAD – ali tu se ne radi o bespilotnim letjelicama, procjenjuje Andreas Ernst, autor teksta u švicarskom listu.

„Početkom septembra Vučić je u Trumpovom prisustvu potpisao deklaraciju da Srbija neće nabavljati opremu za 5G-mrežu 'iz nepouzdanih izvora'. Mislilo se na 'Huavej', iako nije konkretno pomenut. Ta kompanija ima ugovor sa srpskim Telekomom za digitalizaciju zemlje vrijedan 150 miliona evra. Planirana je također i izgradnja centra za čuvanje podataka u Nišu." 

Zato bi, ocjenjuje se u tekstu „Noje cirher cajtunga", odvajanje od Kine Srbiju već sada skupo koštalo – jer kineske investiciji u srpskoj privredi igraju važnu ulogu.

Švajcarski list citira i njemačkog eksperta za Kinu Jensa Bastijana koji podsjeća na ulaganja kineske rudarske kompanije u eksploataciju bakra, na to da je jedna željezara (Smederevo) već u kineskim rukama, kao i na izgradnju mnogih puteva i željezničkih pruga što se finansira kineskim kreditima.

Više o ovome pročitajte na OVOM LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije