Vojni analitičar o naoružavanju: Srbija dolijeva ulje na vatru, treba ih sažalijevati

3
Radiosarajevo.ba
Vojni analitičar o naoružavanju: Srbija dolijeva ulje na vatru, treba ih sažalijevati
PrtScr / Igor Tabak

To je nešto što bi, da je veće opsegom, da je ozbiljnije, bilo stvarno velika prijetnja, kaže za Radiosarajevo.ba ugledni vojni analitičar Igor Tabak s portala Obris.org, komentirajući intenzivno naoružavanje Srbije i zveckanje oružjem u regionu, o čemu ovih dana pišu utjecajniji evropski mediji.

Piše: Faruk Vele

"Te sve nabave koje gledamo zadnjih godina imaju vojni aspekt, ali imaju i puno veći medijsko-propagandni aspekt. One, očito, nisu samo namijenjene vojnoj svrsi. Nego služe i za prenošenje nekakvih političkih poruka koje su, zapravo, jako čudne. Naime, Srbija jasno kaže da nije za NATO savez, dakle, da je za nekakvu svoju neutralnost, ali u isto vrijeme priča i o članstvu u Europskoj uniji", govori za Radiosarajevo.ba Tabak.

Tabak, međutim, podsjeća kako "članstvo u EU traži među ostalima, među više desetaka poglavlja, traži da se uskladi vanjska politika sa politikom Unije.

"EU ima itekako problema sa ruskim vojnim prodajama. Dakle, Rusija je i dalje pod sankcijama EU, posebno za takve stvari. U zadnje vrijeme je tu i Kina u jednoj promjenjivoj poziciji koja sve brže ide prema oštrijem i restriktivnijem sa EU. Dakle, to su barem dvije stvari u kojima sve te nabavne aktivnosti najedanput teško uskladive sa napredovanjem prema EU članstvu", podvlači Tabak.

Iako je bilo govora, dodaje Tabak, o nekakvom moratoriju na vojne vježbe, Srbija će se najedanput naći potrebu za sudjelovanjem na vojnoj vježbi u Bejlorusiji, zajedno sa ruskim i bjeloruskim vojnim snagama. Podsjetimo, ruske i srpske snage su boravile u Bjelorusiji od 10. do 15. septembra. Sve se to dešava dok Bjelorusiju potresaju svakodnevni masovni protesti otkako je predsjednik Aleksandar Lukašenko proglasio pobjedu na spornim izborima održanim u augustu ove godine.

"Riječ je o jednom ruskom igrokazu, koji najedanput Srbiju dovodi na drugu stranu granice, od one strane na kojoj je cijeli NATO ili EU", konstatira Tabak.

Na koncu će proteklog vikenda biti održana vojna vježba na Pešteru koja bi se također mogla svrstati među spektakl odakle se šalju poruke susjedstvu.

"To je, također, igrokaz koji je teško protumačiti na neki konstruktivan način. To je s jedne strane reklama, vjerojatno pretežito za domaće potrebe, ali, s druge strane, samo dolijeva ulje na vatru čitavom nizu susjeda. Beograd se voli osvrnuti na Zagreb kao nešto posebno. Pri tome zaboravljaju da je Hrvatska potpuno integrirana i u NATO i u EU, koji stoje i na svim ostalim granicama Srbije", naveo je.

Prema njegovim riječima, nakon svega može se zaključiti kako je Srbija daleko do nesvrstanosti i neutralnosti.

"Prilično je jasno da se tu, makar i nehotice, jasno svrstava, i to drugačije od svih susjeda iz regije, drugačije na kontinentalnom nivou. To su sve problemi koji na prvu loptu možda neće biti vidljivi u unutarnjoj politici, na stranicama tabloida, ali, definitivno, su svim promatračima, onima koji su blizu, ali i onima daleko, upali u oči", kazat će Tabak.

Međutim, Tabak skreće pažnju i na ekonomsku poziciju Srbije.

"Srbija danas sa ekonomskom situacijom, sa proračunskom situacijom, sa svojim metodom plaćanja vojnih nabava, time da se reže razne sektore širom društva i države, to je, zapravo, više razlog za sažaljenje nego zabrinutost. To nisu način na kojoj se ponašaju europske države, to nije način na koji se ponašaju ozbiljne države koje bi htjele prosperirati ubuduće na jedan evropski način", zaključio je Tabak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije