Kategorično iz Srbije: Selma Bajrami nije mogla da bude vraćena za Sarajevo Vulinovom 'naredbom'

11
Radiosarajevo.ba
Kategorično iz Srbije: Selma Bajrami nije mogla da bude vraćena za Sarajevo Vulinovom 'naredbom'
Foto: Instagram / Selma Bajrami

Bosanskohercegovačka pjevačica Selma Bajrami u ponedjeljak, 22. januara, sa aerodroma Nikola Tesla vraćena je avionom za Sarajevo, povodom ovoga se odmah oglasio bivši direktor BIA, Aleksandar Vulin, rekavši da je po njegovom naređenju pjevačici zabranjen ulazak u Srbiju.

Selma Bajrami je tokom jednog nastupa u Sarajevu krajem novembra prošle godine rukama napravila znak dvoglavog orla za koji se smatra da predstavlja simbol velike Albanije, zbog čega joj je navodno zabranjen ulazak u Srbiju.

Aleksandar Vulin tada nije više bio na čelu BIA, ali kako je rekao, izdao je neke naredbe koje su ostale na snazi.

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

„Ne možete pokazivati simbole Velike Albanije i uzimati novac u Srbiji. Kome je Velika Albanija ponos, Srbija ne treba da bude tezga. Kao što sam rekao, dok sam služio Srbiji kao direktor BIA, izdao sam jedan broj naredbi koje se odnose na sve one koji gaze dostojanstvo Srbije i našeg naroda. Ne znam koje naredbe su ostale na snazi, ali najbolje da izdajnici i oni koji misle da se može nekažnjeno pljuvati po Srbiji to sami provjere“, izjavio je Vulin.

Potpredsjednik Novog policijskog sindikalnog saveza, Milan Dumanović kaže za srbijanski portal Danas da Zakon o strancima članovima devet i 15 jasno reguliše koje lice može da uđe u Srbiju i koje institucije su nadležne.

Nigdje ne stoji da direktor BIA može da izda takvo naređenje, postoje nadležni organi koji se bave bezbjednošću Republike Srbije, a to su ne samo BIA, već i Vojno obavještajna agencija i Vojno bezbjednosna agencija. Tako da te službe za zaštitu bezbjednosti mogu da zabrane ulazak u Srbiju“, kaže Dumanović.

Vulin skandalozno potvrdio: Ja sam naredio da se Selmi Bajrami zabrani ulazak u Srbiju

Vulin skandalozno potvrdio: Ja sam naredio da se Selmi Bajrami zabrani ulazak u Srbiju

Da bi se odlukom BIA nekome zabranio ulazak u Srbiju, kako objašnjava Dumanović, potrebno je odraditi bezbjednosnu procjenu koju rade isključivo operativci BIA.

„Tu procjenu sigurno ne radi Aleksandar Vulin s obzirom da nije ni sposoban ni stručan da to uradi. On je mogao kao direktor da uradi tako nešto preko svojih operativaca ali ne i on da direktno naredi, jer po Zakonu o strancima nigdje ne postoji mogućnost da direktno direktor BIA tako nešto naredi“, objašnjava Dumanović.

Komentarišući pokazivanje znaka dvoglavog orla kao razlog da se nekome zabrani ulazak u Srbiju, Dumanović kaže da za to ima osnova.

„U tom slučaju se može govoriti o raspirivanju vjerske i nacionlane mržnje tako da ta mogućnost postoji, samo što ona treba da bude potpuno u skladu sa zakonom. Selma Bajrami ima pravo da se žali na tu odluku, o kojoj bi na kraju odlučio sud“, kaže Dumanović.

Naglasio je i da u Srbiji „prije svega moramo da očistimo naše službe i razbijemo politizaciju i kriminalizaciju pa tek onda možemo da razmišljamo o normalnim stvarima vezanim za bezbjednost“.

Advokat Božo Prelević smatra da je potez da se Selmi Bajrami zabrani ulazak u Srbiju, samo dio cirkusa i propagande namijenjenim glasačima SNS-a. 

Nije meta ni dvoglavi orao, niti je meta Selma Bajrami, već su meta glasači SNS-a, i to samo služi za Pink i Happy propagandu“, kaže Prelević.

Kako dodaje, vlasti sve vrijeme „fingiraju“ da postoji navodni sukob oko odbrane Kosova iako „polako prepuštaju atribute srpske državnosti na Kosovu“.

„Tu se pokazuje ta naša neustrašivost, hrabrost, nepopustljivost… Sa jedne strane date elektroprivredu u vrijednosti od više milijardi dolara a sa druge strane veći prostor u medijima date pjevačici Selmi Bajrami“, ističe Prelević.

Prema njegovom mišljenju, ovakvo zabranjivanje ulaska u Srbiju pjevačima iz regiona je samo za unutrašnju javnost i upotrebu gdje treba da se vidi kako je Aleksandar Vulin „hrabri zaštitnik srpskog roda“.

„To je jedan cirkus u kome oni kao nešto brane a kad gledate stalno u taj cirkus vi ne vidite šta su oni već dali. Kao da je glavna tema svih naših odnosa ko je pokazivao kog orla a ne kako smo na Kosovu ostali bez predsjednika opština, predstavnika u policiji, u sudu, tužilaštvu, kako smo ostali bez dinara i kako smo ostali bez elektroprivrede“, navodi Prelević.

Kako su ranije sagovornici Danasa objasnili postavljanje ruku u obliku dvoglavog orla ne predstavlja simbol „velike Albanije“, kao što smatra veći dio javnosti u Srbiji, niti je to provokacija, barem ne u većini u slučajeva.

Novinar i politički analitičar iz Prištine Imer Muškoljaj da je postavljanje ruku u oblik dvoglavog orla „jednostavno nacionalni simbol sa albanske zastave“ i da ništa nije drugačiji od srpskog dizanja tri prsta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije