Jevreji će se ozbiljno pozabaviti fašizacijom Hrvatske

Radiosarajevo.ba
Jevreji će se ozbiljno pozabaviti fašizacijom Hrvatske
Tekst pod nazivom “Hrvatska bezočno pokušava sakriti svoje zločine u holokaustu” nedavno je objavio Menachem Z. Rosensaft, američki pravnik jevrejskog porijekla, na utjecajnom američko-jevrejskom portalu Tablet.

Rosensaft je u tekstu oštro upozorio da je u Hrvatskoj na sceni veliki val historijskog revizionizma.

Menachem Z. Rosensaft u intervjuu za zagrebački portal Index.hr je najavio kako će Svjetski jevrejski kongres organizirati međunarodnu kampanju koja će se pozabaviti situacijom u Hrvatskoj i fašizacijom društva na koju neki upozoravaju, dok je drugi poriču.

Rosensaft je ujedno i glavni pravnik-savjetnik Svjetskog jevrejskog kongresa (WJC), organizacije osnovane 1936. godine koja danas predstavlja jevrejske zajednice i više od sto zemalja svijeta, uključujući i Hrvatsku.

Rosensaft je dugogodišnji aktivist oko teme sjećanja na holokaust, bio je bliski saradnik nobelovca Eliea Wiesela, dugogodišnji član američkog Vijeća za sjećanje na holokaust, sudionik u mirovnom procesu između Izraela i Palestine te profesor prava na prestižnim američkim univerzitetima.

“Ono što je na mene ostavilo najveći dojam jest to da su ustaše - koji su bili među najentuzijastičniji i najbrutalnijim poklonicima genocidne ideologije nacista - sami provodili ubistva Jevreja i Srba, neovisno o uputama ili zajedno sa snagama njemačke vojske ili SS-a”, rekao je Rosensaft za Index.hr.

menachem-z-rosensaft.jpg - undefined

Rosensaft:  Revizionizam je nusproizvod uspona neonacističkih stranaka u Europi

Spomenuo je da je bio veoma osjetljiv na većinom nepoznatu historiju progona i masovnih ubistava Jevreja, Srba i Roma u NDH tokom Drugog svjetskog rata.

“Prije mnogo godina, dok sam istraživao o kolaboracionistima i učesnicima u provođenju holokausta koji nisu bili Nijemci, naletio sam na zloglasnog fra Tomislava Filipovića, poznatog kao fra Sotona, hrvatskog franjevca koji je bio jedan od najvećih sadista u Jasenovcu. Njegovo divljaštvo i okrutnost za mene su slični onome SS-ova doktora Josefa Mengelea u Auschwitzu i komandanta u Plaszowu Amona Goetha, dakle jasnim personifikacijama apsolutnog zla. Kada sam naletio na fra Tomislava Filipovića, htio sam saznati više o ustašama”, izjavio je Rosensaft.

Prema njegovim riječima, revizionizam oko holokausta postao je duboko uznemirujući nusproizvod općeg uspona neofašističkih, ako ne i neonacističkih pokreta širom Europe.

Trend je započeo sa strankom Jobbik u Mađarskoj i Zlatnom zorom u Grčkoj, ali vidimo ga podjednako i u snažnoj izbornoj podršci koje su dobili AfD u Njemačkoj, Nacionalna fronta Marine Le Pen u Francuskoj i Slobodarska stranka u Austriji (FPO)”, upozorio je Rosensaft.

Ocijenio je da su proteklih godina ovakvi pokreti izašli iz sjene i da žele biti prihvaćeni kao legitimna politička snaga.

“Ovakve stranke žele se osloboditi svojih historijskih uloga kao učesnici ili u slučaju ustaša, aktivni protagonisti u genocidu i drugim zvjerstvima koja su se dogodila tokom Drugog svjetskog rata. Kako bi to postigli, oni ili prihvaćaju, veličaju i repliciraju diskriminatorni stav svojih ideoloških prethodnika ili pak poriču da su ultranacionalisti. Ili jednostavno iskrivljuju, umanjuju ili trivijaliziraju historijske činjenice”, podvukao je Rosensaft.

Jevreji ocjenjuju da je ključni problem u tome što hrvatske vlasti pokazuju nevoljkost da uvjerljivo - naglasak je na “uvjerljivo” - osude sve one koji slave ustaše i njihovu reinkarnaciju.

“Neizbježna posljedica odobravanja ili nesuprotstavljanja ultranacionalističkim sentimentima je često vrlo grub revizionizam oko holokausta, ne nužno zbog otvorenog antisemitizma, nego kao način da se opere historijski imidž ustaša”, smatra Rosensaft.

Prema njegovim ocjenama, Jasenovac zaslužuje reputaciju “Auschwitza Balkana”.

“Nijemci nisu bili jedini počinitelji genocida u Drugom svjetskom ratu. Holokaust se provodio širom Europe pod nacističkom okupacijom i u većini zemalja koje su stale na stranu nacističke Njemačke”, podcrtao je Rosensaft.

Rosensaft je u svom tekstu rekao da bi hrvatski Jevreji trebali dobiti više međunarodne podrške u trenutno vladajućoj političkoj klimi u Hrvatskoj.

“Već smo u procesu organiziranja međunarodne kampanje koja će skrenuti pažnju na revizionizam oko holokausta u Hrvatskoj i na pokušaje rehabilitacije ustaša”, naglasio je sagovornik Indexa.

Dodaje da bi potaknuo hrvatske vlasti da formiraju međunarodnu komisiju sastavljenu od uglednih historičara koji bi sa stručnim autoritetom izradili izvještaj u vezi događanja u Hrvatskoj tokom holokausta, te da stanu iza tih nalaza, neovisno o mogućim političkim posljedicama.

“Pozivamo hrvatsku vlast da ne trivijaliziraju i minimiziraju ulogu ustaša u Drugom svjetskom ratu, nego da suprotno tome osude i odbace ponovni uspon ustašluka, neovisno o političkim kalkulacijama”, poručuje Rosensaft.

menachem-z-rosensaft3.jpg - undefined

Rosensaft: Počinitelji genocida u Srebrenici nisu ništa bolji od nacista

Rosensaft je rekao da je uvjeren da se u Srebrenici dogodio genocid.

Genocid nije apstraktan i fleksibilan filozofski koncept, nego zapravo prilično usko definiran pravni izraz koji je kodificiran 1948. u UN-ovoj Povelji o sprečavanju i kažnjavanju genocida kao ubijanje članova neke skupine “s namjerom da se uništi, u cjelini ili dijelom, ta nacionalna, etnička, rasna ili vjerska skupina kad takva”.

Međunarodni sud pravde 2007. je presudio da su “zločini počinjeni u Srebrenici bili počinjeni sa specifičnom namjerom da unište djelomično skupinu muslimana u BiH, te kao takvi su ti zločini predstavljali genocid”.

Postoje i razne presude Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju koje su došle do istog zaključka. Ove sudske presude su nedvojbene i konačne.

Počinitelji genocida u Srebrenici nisu ništa bolji od SS-ovaca koji su mog brata i djedove i bake ugurali u plinske komore. Kao predavač na Columbiji i Cornellu prije nekoliko godina imao sam studenticu Adisadu Dudić koja je kao dijete provela tri godine u bosanskom izbjegličkom kampu s majkom i sestrama. U jednom radu za moj predmet opisala je to iskustvo: ‘Moja domovina je uništena, članovi moje obitelji su razbacani širom svijeta, hiljade bosanskih žena i djevojčica su silovane i zlostavljane, hiljade bosanskih muškaraca i dječaka su mučeni u konc-logorima i zakopani u masovnim grobnicama, mnoge ljude su poubijali neprijatelji koji su htjeli doći do svake osobe koja se identificirala kao bosanski Musliman’. Uvjeren sam da je protiv savjesti i neprihvatljivo da neko kaže mojoj studentici Adisadi kako užasi koji su počinjeni nad bosanskim Muslimanima u Srebrenici nisu bili genocid, kao što bi bilo grozno da neko poriče genocid u kojem su ubijeni moj brat, moji djedovi i bake, i u kojem su milioni drugih europskih Jevreja istrijebljeni”, zaključio je Rosensaft.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije