Ivo Sanader negirao krivicu za ratno profiterstvo

0
Fena
Ivo Sanader negirao krivicu za ratno profiterstvo
FOTO: AA / Ivo Sanader

Ivo Sanader negirao je u petak krivicu za ratno profiterstvo u aferi Hypo u postupku koji je na zagrebačkom sudu krenuo ispočetka nakon što je Vrhovni sud Republike Hrvatske ukinuo nepravomoćnu presudu iz 2018., kojom je bivši hrvatski premijer osuđen na dvije i pol godine zatvora.

Vrhovni sud je u ožujku ove godine ukinuo Sanaderu nepravomoćnu presudu za ratno profiterstvo jer smatra da na prvostepenom sudu nije dokazano da je postupanje bivšeg hrvatskog premijera i predsjednika HDZ-a RH negativno utjecalo na život ljudi i ekonomski potencijal te zemlje u ratu.

Prema optužnici, Hypo banka je tadašnjem zamjeniku hrvatskog ministra vanjskih poslova Sanaderu krajem 1994. i početkom 1995. isplatila proviziju od 3,6 miliona kuna (oko 950.000 KM) nakon što je Hrvatskoj odobren kredit za kupovinu zgrada ambasade.

Konaković razgovarao sa princom Faisalom, šefom diplomatije Saudijske Arabije

Konaković razgovarao sa princom Faisalom, šefom diplomatije Saudijske Arabije

Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu Sanaderu u aferi Hypo

Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu Sanaderu u aferi Hypo

Time je Sanader, po tvrdnjama tužiteljstva, u ratom uvjetovanom teškom finansijskom i ekonomskom stanju ostvario protupravnu imovinsku korist koja je u nerazmjeru s ugroženim temeljnim vrijednostima države i društvene zajednice te državnih interesa.

Pojašnjavajući odluku, najviši sud je naglasio da je pravilo utvrđivanje činjenica odlučno i za ocjenu je li ostvarena znatna imovinska korist nerazmjerna.

Vrhovni sud je istaknuo kako prvostepeni sud smatra da treba primijeniti Zakon o nezastarijevanju, ali dodaje da radnja kaznenog djela ratnog profiterstva stjecanjem nerazmjerne imovinske koristi mora biti rezultat svjesnog iskorištavanja ratnog stanja na štetu materijalnih uvjeta života stanovništva i ekonomskog potencijala države.

''Mora dovesti do ozbiljnih povreda javnog poretka ili povreda javnog poretka širih razmjera, odnosno do ugrožavanja temeljnih vrijednosti ili interesa državne i društvene zajednice. Nejasno je u prvostepanoj presudi na koji način bi počinjenjem kaznenog djela s iznosom stečene imovinske koristi 3,6 miliona kuna bilo ozbiljno dovedeno u pitanje funkcioniranje države i bile ugrožene temeljne državne i društvene vrijednosti u ratu, odnosno bili ugroženi materijalni uvjeti života stanovništva", pojasnio je sud.

Ističu da je to jedan od temeljnih kriterija za ostvarenje bitnih obilježja kaznenog djela ratnog profiterstva prema pravnom shvaćanju izraženom u odluci Ustavnog suda tokom ovog suđenja.

Preminula sutkinja koja je osudila Sanadera

Preminula sutkinja koja je osudila Sanadera

''Pritom, navedeni je zajam, prema prvostepenoj presudi, u odnosu na nepovoljne uvjete kreditiranja na domaćem bankarskom tržištu bio povoljan za RH u odnosu na visinu kamatnih stopa i u odnosu na rok otplate'', naglasio je Vrhovni sud dodajući da u vrijeme zaključenja ugovora o zajmu nije bilo stranih konkurentskih banaka na tržištu koje bi bile zainteresirane za kreditiranje RH te da je provizija isplaćena iz sredstava banke, a ne na teret države.

Sanader je u zatvoru od aprila 2019., kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju Planinska na šest godina zatvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije