Crna Gora obilježava 16 godina nezavisnosti

1
AA
Crna Gora obilježava 16 godina nezavisnosti
Fena / Crna Gora / Ilustracija

Crna Gora danas obilježava Dan nezavisnosti.

Na referendumu 21. maja 2006. godine, 55,5 odsto građana koji su izašli na referendum izjasnili su se za nezavisnu Crne Goru, javlja AA. Nezavisnost Crne Gore proglašena je 3. juna 2006. godine, dok je 28. juna te godine Crna Gora postala 192. članica Ujedinjenih nacija, a 11. maja 2007. godine članica Vijeća Evrope.

Prema zvaničnim rezultatima, crnogorsku nezavisnost podržalo je 230.661 građana ili 55,5 odsto od 86,3 posto građana s pravom glasa koji su izašli na referendum, dok je za opstanak zajedničke države sa Srbijom bilo 185.002 birača ili 44,5 posto. 

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Referendum uspio

Održavanju referenduma prethodili su pregovori predstavnika blokova za nezavisnost i zajedničku državu preko slovačkog diplomate i posrednika Evropske unije Miroslava Lajčaka. U višemjesečnim pregovorima, najviše sporenja bilo je oko većine koja je potrebna da bi referendum uspio, da bi, uz posredovanje EU-a, na kraju dogovoreno da je za uspjeh referenduma bilo potrebno da ga podrži 55 odsto izašlih birača.

Skupština Crne Gore prethodno je usvojila Zakon o referendumu, koji je dogovoren uz preporuku Evropske unije.

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović poručio je da proces obnove crnogorske nezavisnosti nije bio lak.

“Ipak, dok se u našem neposrednom okruženju o državnom statusu odlučivalo oružjem, crnogorski građani, pokazavši zrelost i tolerantnost, obnovili su nezavisnost perom. Vjekovni suživot našeg društva položio je veliki ispit”, kazao je Abazović.

On je naveo da je šesnaest godina nakon obnove nezavisnosti potrebno da se svi zapitaju jesu li dovoljno učinili da Crnu Goru osnaže i učine prihvatljivom za sve.

“Naša intencija je da ovaj dan slave svi građani i građanke, bez obzira kako su glasali prije šesnaest godina, kako se izjašnjavaju i kom se Bogu mole. Naša radost neće biti potpuna ako 21. maj ne slavimo svi zajedno”, rekao je Abazović.

On je poručio da se ne smije dozvoliti da nepoštovanje drugačijeg mišljenja proizvodi polarizaciju unutar društva, odbojnost prema državi i njenim simbolima.

“Tome moramo stati na kraj jer nema većeg protivnika prosperitetnu i bogatstvu Crne Gore od vještačkih podjela u društva”, rekao je Abazović.

On je kazao da nova Crna Gora želi novu društvenu paradigmu.

“Nekada smo se borili za državno-pravni status Crne Gore, a danas se borimo za njen društveni karakter. Zato borba za državu jednakih šansi, evropske budućnosti, socijalne jednakosti, jakih i nezavisnih institucija predstavlja borbu za nacionalne interese države”, istakao je Abazović.

On je poručio da Crna Gora nema luksuz da još jednu generaciju izgubi u “balkanskim suludostima i vjetrometinama”.

Prema riječima Abazovića, Crna Gora mora nepokolebljivo koračati evropskim putem gdje će život svih građana, kako je rekao, biti znatno bolji i kvalitetniji.

“Prihvatimo i naučimo da razumijemo jedni druge i neće biti spoticanja na putu do naših ciljeva. Nezavisnost smo obnovili, hajde da obnovimo i preporodimo naše društvo. Možda su nam putevi i načini drugačiji, ali cilj je apsolutno isti – bolja i evropska Crna Gora”, naveo je Abazović.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, poručio je da je sve više građana koji uviđaju značaj pobjede na referendumu iz 2006. godine. On je, u čestitki povodom Dana nezavisnosti 21. maja, kazao da je taj datum kruna velikog nasljeđa slavne crnogorske istorije, koja će ostati u amanet pokoljenjima.

On je kazao da razvoj situacije u Crnoj Gori, kao i regionalni i međunarodni kontekst, potvrđuju koliko je odluka o obnovi države bila vizionarska.

“I koliko je važno, posebno u ovako turbulentnim vremenima, što kormilo upravljanja državom imamo u svojim rukama”, dodao je Đukanović.

On je kazao da Crna Gora, koja je već uvažena članica NATO-a, nepokolebljivo stoji na evropskom putu.

“Nismo dozvolili da s tog kursa skrene ni tokom minulog perioda dok je njome upravljala nekompetentna i nacionalno neodgovorna vlada”, poručio je Đukanović.

Neradni dani

Dan nezavisnosti dobiće svoj puni smisao i biće prihvaćen od svih građana onda kada se prevaziđu duboko ukorijenjene podjele i razlike, poručila je predsjednica parlamenta Danijela Đurović.

Ona je, u čestitki građankama i građanima Crne Gore povodom 21. maja - Dana nezavisnosti, kazala da je prošlo 16 godina od kada je Crna Gora odlučila da svoj dalji put gradi kao samostalna država.

Tada, kako je kazala, nije zaokružen proces formiranja Crne Gore kao države.

"Već je trebalo da prođe još mnogo vremena da se desi prva demokratska smjena vlasti, i da naša zemlja pokaže da je sposobna da se razvija kao istinska demokratija", dodala je Đurović.

Povodom Dana nezavisnosti, 21, 22. i 23. maj su neradni dani u Crnoj Gori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije