Cijeli internet prati ‘leteću cisternu‘ američkih snaga iznad Varšave

0
Radiosarajevo.ba
Cijeli internet prati ‘leteću cisternu‘ američkih snaga iznad Varšave
Foto: Flightradar24 / Let američkog KC-135R Stratotanker iznad Varšave

U srijedu je na popularnoj internetskoj stranici Flightradar24, koja prati kretanja aviona s uključenom civilnom identifikacijom, najpraćenija letjelica bio zračni tanker američkog ratnog zrakoplovstva koji je većinu dana kružio jugoistočno od Varšave.

Riječ je o avionu tipa Boeing KC-135R Stratotanker, s brojem leta LAGR140, koji je u šest sati ujutro poletio iz NATO-ove zračne baze Ramstein pored Kaiserslauterna, sjedišta NATO-ova združene komande zračnih snaga.

Taj je Stratotanker nakon polijetanja zaputio ravno prema Poljskoj, gdje je ušao u "parkirnu šablonu" - stalno kruženje istočno i jugoistočno od Varšave, pri čemu je uglavnom prolazio oko desetak kilometara od gradskog središta, no u jednom je trenutku proširio kruženje te je nadletio istočni dio grada.

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Oko podne svoje je parkirno mjesto preselio stotinjak kilometara jugozapadno, te je počeo kružiti između Wroclawa i Czestochowe, prenosi Jutarnji list.

To je avion koji služi kao leteća "benzinska stanica", a u svojim spremnicima može pohraniti do 90 tona goriva.

Prvi su primjerci proizvedeni još 1955. da bi služili za dopunu spremnika s gorivom strateških bombardera. A već su se u Korejskom ratu iskazali kao veoma korisni i za lovačke i napadačke zrakoplove, kojima bi znatno produljili vrijeme boravka u zraku tokom vojnih operacija.

Let američkog KC-135R Stratotanker iznad Varšave - undefined

Foto: Flightradar24: Let američkog KC-135R Stratotanker iznad Varšave

Od tada do danas prošli su brojne nadogradnje, poput jačih i savremenijih motora te sistema za upravljanje letom, zbog čega su i danas ključni u NATO-ovoj zračnoj doktrini.

Američko ratno zrakoplovstvo trenutno raspolaže s oko 156 Stratotankera u rukama aktivnih vojnih jedinica, te još 70 u rezervi i 172 u jedinicama nacionalnih gardi pojedinačnih saveznih država.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije