Brojni komentari na fotografije grada koji je pao u Čačku: "Nikad nisam vidio ništa slično"

7
Radiosarajevo.ba
Brojni komentari na fotografije grada koji je pao u Čačku: "Nikad nisam vidio ništa slično"
Foto: Kolaž / Grad u Srbiji

Jako olujno nevrijeme i to prije najavljene superćelijske oluje pogodilo je okolinu Čačka tokom popodnevnih sati. Krupan i intenzivan grad pogodio je sela Milićevci, Miokovci, Gornju Gorevnicu.

"Bili smo u njivi i vidjeli strahovito taman oblak, požurili smo kući uplašeni od najave ove superćelijske oluje i svega što se desilo, međutim na traktorima nas je sustigao grad. Ledenice su počele da tuku, jedva smo stigli da se sakrijemo. Padao je oko 15 minuta, nije bilo dugo, ali je padalo tako jako da je mnoge poljoprivredne kulture skroz dotukao", rekao je mještanin sela Gornja Gorevnica.

Nevrijeme nije zaobišlo ni gornjomilanovački kraj, a u selima ove opštine također je padao jak i krupan grad.

Najveći romski praznik: Pogledajte kako je protekao Đurđevdan u Sarajevu

Najveći romski praznik: Pogledajte kako je protekao Đurđevdan u Sarajevu

"Kolika je šteta još uvijek ne znamo, ali je padao na nekim mjestima grad i veličine oraha. Kad se stanje bude smirilo, izaći ćemo u voćnjak", rekli su mještani.

Jako olujno nevrijeme nije zaobišlo ni gradsko područje, a jak grad zatekao je i brojne vozače koji su se našli u putu kroz Ovčarsko-kablarsku klisuru.

Grad liči na paradajz

Nevrijeme u Srbiji: U noći spašeno više od 10 osoba

Nevrijeme u Srbiji: U noći spašeno više od 10 osoba

Građani su podijelili i na društvenim mrežama fotografije ledenica, koje na prvi pogled liče na paradajz.

Ispod objave samo su se nizali komentari začuđenih korisnika ove društvene mreže, a ovo su samo neki od njih:

"Kao plombirani kutnjaci, "Ovo su šampinjoni", "Meni liči na glavicu crnog luka", piše Blic.

Vrste grada

Da bismo objasnili kako grad poprima svoj oblik i boju, važno je pogledati njegovu strukturu i kako je nastao, objasnio je istraživač sa Sveučilišta Monash dr. Joshua Soderholm za ABC.

Prozirna tuča često je jako "šiljasta" i nastaje tokom mokrog rasta, a bjelja, neprozirnija zrna tuče često su više okruglasta i nastaju tokom suhog rasta.

Istraživač je rekao da sve tuče počinju kao okrugli embriji, promjera oko 1 centimetar.

"Kako počinje rasti, ledenice se počinju stvarati u svim smjerovima... to je mokra faza rasta", rekao je dr. Soderholm.

Kako se tuča formira tokom vlažnog rasta, njezini "režnjevi" su odvojeni poroznim ledom, s malim prostorima koji se pune tekućom vodom.

Kada se ova voda smrzne, formira kanale od gotovo čistog leda - poput ledenica.

"Kada se zrna tuče formiraju tokom sušnog rasta, voda počinje popunjavati praznine i tada počinjete dobivati okrugli, bijeli tip", rekao je dr. Soderholm.

Sudeći prema ovome, ako pogledamo zrna grada koja mještane podsjećaju na "plombirane kutnjake", možemo vidjeti embrij koji ima bijelu kuglu u sredini.

Ovakva zrna tuče znanstveno se nazivaju oblicima kvrgave strukture.

Ponekad se tuča može otopiti dok pada zbog svog oblika - ako su okrugle ili nazubljene, padaju; ako su u obliku širokog diska, padaju bez prevrtanja.

"Tuča promjera pet centimetara pada brzinom od oko 115 kilometara na sat, tako da može podnijeti prilično jak udarac [a] tuča promjera 8 centimetara pada brzinom od oko 175 kilometara na sat", rekao je stručnjak.

Dr. Soderhold je rekao da će promjena između vlažnog i suhog rasta ovisiti o promjeni temperature i vlage u olujnoj ćeliji tipičnoj za ovo doba godine.

"Superćelija je jaka grmljavinska oluja s rotirajućim uzlaznim strujanjem", objasnio je dr. Soderholm.

"Ova rotacija omogućuje grmljavinskoj oluji da postane puno organiziranija i dobro vođena, a ona postaje intenzivnija i traje puno duže."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije