Analitičari: Vučić je Kosovu u Bijeloj kući zapravo omogućio nezavisnost?

Radiosarajevo.ba
Analitičari: Vučić je Kosovu u Bijeloj kući zapravo omogućio nezavisnost?
Twitter / Vučić i Trump

Nakon što je Europska unija upozorila Srbiju i Kosovo da bi njihovo pristajanje na otvaranje ambasada u Jeruzalemu moglo ugroziti i njihove nade za članstvo u EU, u Srbiji se otvorila žustra rasprava na temu - je li se Vučić zapravo "uvalio" u nevolje pristankom na paragraf sporazuma o kojem se zapravo najmanje govorilo nakon povratka predsjednika Srbije iz Bijele kuće, gdje su sporazumi i potpisani s američkom stranom kao posrednikom, pošto Srbija ne priznaje Kosovo.

Neki analitičari čak postavljaju pitanje jesu li čelnici Srbije i Kosova uopće znali šta potpisuju u Washingtonu, gdje su se obavezali da će otvoriti ambasade u Jeruzalemu. EU negoduje jer o tome nije zvanično obaviještena, a time je Srbija prekršila i rezoluciju UN-a, ističe se u Bruxellesu, javlja beogradski studio N1 televizije.

Slaveći i hvaleći druge tačke sporazuma čiji je fokus na normalizaciji ekonomskih i prometnih relacija između Srbije i Kosova, očito su u Vučićevom uredu olako prešli preko mogućih odjeka tačke koja se odnosi na Jeruzalem, na čemu je američka strana insistirala iz svojih interesa i uvrstila ga u sporazum koji regulira odnose između Srbije i Kosova gotovo kao "sitna slova" u nekom ugovoru. Samim tim, ističu analitičari, Srbija je oslabila i svoju poziciju kad je u pitanju dosad tvrdi stav o nepriznavanju Kosova:

"Zbog nepoštovanja deklaracije o Izraelu iz 1980. godine, srpska pregovaračka pozicija dramatično slabi, jer će argumentacija Albanaca sada glasiti - dobro, ako ne poštujete ovu rezoluciju, pa zašto onda inzistirate na poštovanju rezolucije 1244?

Ako govorimo o priznanju Kosova, ovaj sporazum je jedan veliki korak Aleksandra Vučića ka priznavanju Kosova kao nezavisne i suverene države", smatra profesor Vojin Rakić, šef UNESCO katedre za bioetiku za Evropu (Haifa).

"Mislim da je spisak problema koji ovim nastaje poduži, vidjeli smo da je Arapska liga već osudila, Turska i generalno muslimanski svijet, što znači da će srpski odnosi s Palestincima biti u potpunosti upropašteni", naveo je Filip Ejdus s Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

"Izrael je najavio da će priznati nezavisnost Kosova, iako su se i predsjednik Srbije i ministar vanjskih poslova godinama zalagali da se to ne dogodi. Dokumentom iz Bijele kuće to su zapravo dopustili".

"Iako u dokumentu stoji decidirano da se ambasada Srbije seli u Jeruzalem do ljeta sljedeće godine, ovo nije jedini problem koji sporazum iz SAD-a donosi Srbiji", ocjenjuje bivši predsjednik Srbije Boris Tadić.

"Uveo nas je zbog Jeruzalema u sukob s Europskom unijom. Zbog diverzifikacije opskrbe plinom, uveo nas je u sukob sa Rusijom, zbog 5G mobilne telefonije u sukob s Kinom, sada, evo, i s arapskim svijetom, a možda čak i sa budućom američkom administracijom koja ne prihvaća ništa od ovoga što je potpisano, jer Biden je u ovom trenutku u prednosti nad Trumpom!

To je sve dokaz potpunog amaterizma sadašnjeg predsjednika Srbije Aleksandra Vučića", odlučan je Tadić, piše portal N1 televizije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije