U sastav Grada Sarajevo mogle bi ući još četiri općine

Enes Hodžić
U sastav Grada Sarajevo mogle bi ući još četiri općine
Teritorijalne i ustavne promjene vrlo skoro postat će predmet razmatranja vlasti u Kantonu Sarajevo, te bi uskoro Grad Sarajevo, ali i Kanton mogli dobiti potpuno novi izgled, odnosno mogli bi biti vraćeni u stanje iz 1991. godine.

Dio je ovo programa Ministarstva za pravdu i upravu Kantona Sarajevo, a u vezi s izmjenama i dopunama Ustava Kantona Sarajevo i propisa iz oblasti lokalne samouprave, imovine kantona i pripadnosti javnih prihoda. S tim u vezi najavljena je i teritorijalna izmjena pojedinih jedinica lokalne samouprave u Kantonu Sarajevo, posebno Grada Sarajevo kao jedne od najvećih takvih jedinica.

Upravo o tome smo razgovarali s Mariom Nenadićem, ministrom za pravdu i upravu KS-a, koji nam je govorio o tome šta stanovnici Kantona Sarajevo mogu očekivati u narednom periodu i šta bi ustvari izmjene ustava i pomenutih zakona mogle značiti za njih.

"U ovih nepunih 11 mjeseci otkad sam postao resorni ministar vodim određene reformske procese, a upravo jedan od njih je redefiniranje pitanja nadležnosti Kantona Sarajevo u odnosu na ustave Kantona Sarajevo i Federacije BiH i u odnosu na određena pitanja u vezi s lokalnom samoupravom i imovinom kantona. Presudama Ustavnog suda FBiH još od kraja 2009. godine ocijenjeno je da je Kanton Sarajevo u obavezi uskladiti svoj ustav s federalnim ustavom", kazao je za Radiosarajevo.ba ministar Nenadić, koji je dodao da je od te odluke doneseno još 14-15 odluka Ustavnog suda koje se tiču komunalne privrede, a koje nisu provedene zbog nedefiniranog sistema i podjele nadležnosti u KS-u.

Ipak, uskoro bi se to moglo promijeniti, jer Kanton Sarajevo očekuju ustavne promjene, a u svemu tome potrebno je poraditi i na teritorijalnoj preraspodjeli zbog brojnih novih zakona.

"Skupili smo dovoljno snage i hrabrosti da krenemo u ove važne reforme kako bismo u narednom periodu došli do jasne slike kako će to izgledati kanton, grad i općine u budućnosti. Kao što znamo Grad Sarajevo u svom sastavu sada ima četiri općine, a novim rješenjima mi sada želimo definirati pitanja nadležnosti i u procesu izmjene ustava preispitati i sastav i strukturu grada kao administrativne cjeline, ali isto tako da vidimo i druga pitanja koja su u vezi s ustavnim definiranjem", ističe Nenadić.

Također, dodaje kako je ovo vrlo komplicirano pitanje, ali kako će vrlo skoro početi razgovori o ovim promjenama, te da je cilj napraviti kvalitetna rješenja koja neće biti potrebno skoro mijenjati u skorijoj budućnosti, a koja će biti u potpunosti u skladu sa zakonom.

"Zakazali smo za kraj sljedeće sedmice jedan političko-pravni skup kako bismo vidjeli kako akteri ovog slučaja razmišljaju i u kom pravcu bi trebala ići reforma ustava i nadležnosti pojedinih struktura u Kantonu Sarajevo. Mi smo pripremili nekoliko alternativa kako bi to izgledao grad Sarajevo sa četiri, sa šest ili sa osam općina u svom sastavu i vidjet ćemo koja ćemo rješenja na kraju pustiti u zakonodavnu proceduru. Ključno je pitanje u ovom času šta će biti sa općinama Vogošća i Ilidža, jer one su dio grada i organizaciono ali i funkcionalno i praktički", zaključuje Nenadić svoje objašnjenje budućih zakonskih i ustavnih promjena koje mogu očekivati stanovnici Kantona Sarajevo.

Ministar Nenadić još je istaknuo i kako će, iako je to veoma teško izvodivo, biti razmatran ulazak Ilijaša i Trnova u sastav Grada Sarajevo, kao jedan od modela buduće reforme koja očekuje Kanton Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije