Spahić: Vode ima dovoljno, ali do potrošača ne dolazi

J. Ć.
Spahić: Vode ima dovoljno, ali do potrošača ne dolazi
Udruženje građana 'Eko akcija' i građanska inicijative "Borba za život" već duže vrijeme pokušava skrenuti pažnju na probleme koje Sarajevo ima s vodom, a problemi su sve veći iz godine u godinu te, ne pridaje im se dovoljno pažnje.

"Riječ je o tome da se vrlo bitne odluke o našoj vodi donose bez učešća javnosti. Najbolji primjer je posljednja odluka o vodozaštitnoj zoni koju je Vlada Kantona donijela još 2014. godine gdje je elaborat urađen bez učešća javnosti, te je poslije odlučivanja o elaboratu nastavljeno bez javnosti i na kraju smo imali zakon usvojen po ekspresnoj proceduri koji tu ulogu uvodi na mala vrata", kazao je predsjednik Udruženja Eko akcije Anes Podić na građanskoj javnoj raspravi o snabdijevanju Sarajeva vodom, održanoj u Historijskom muzeju BiH.

"Kanton je obavezan po vlastitom zakonu da im izmiruje te neke minuse, a oni to ne rade. Ulaganje u vodovodne mreže je sve manje i manje", kazao je Podić. 

Ono što je potrebno jeste da se iz godine u godinu radi na kvaliteti mreže.

"Znači, mreža u koju godinama nije ništa ulagano je u katastrofalnom stanju i tu su potrebna znatna ulaganja, jer iz redovnih budžeta se mora davati pažnja vodi koju pijemo. S druge strane, mi godinama imamo bakteriju na vrelu Bosne. Svaki osmi litar koji dolazi sa Vrela Bosne je zaražen", istaknuo je. 

"Grad Sarajevo ima dovoljne količine vode koja se čak može plasirati i na svjetska tržišta, ali su njegovi građani i dalje izloženi redovnim redukcijama", kazao je Muriz Spahić, profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu.

Spahić je na raspravi, kojoj su prisustvovali građani Sarajeva, naglasio da glavni grad BiH ima dovoljno vode, ali da današnje redukcije izgledaju kao za vrijeme agresije na Sarajevo, te kako se voda  neracionalno koristi.

"S druge strane vode iz Sarajevskog polja koja se eksploatiše ima dovoljno, međutim ona do potrošača ne dolazi. Indikativno je da se u posljednje vrijeme o ovim problemima nije govorilo u Sarajevu. Gledajući retrospektivno, proteklih godina Vlada KS i druge institucije nisu tome davale veliku pažnju", istaknuo je on.

Naglasio je da mu je neshvatljivo kako se u hidrološki povoljnoj godini govori o nedostatku vode u Sarajevu, dodajući da se prema vodi ophodi kao da je predmet manipulisanja.

Bakir Nakaš, također jedan od učesnika rasprave, nada se da će oni koji su odgovorni konačno shvatiti zašto se javnost toliko interesuje za ovo pitanje, uz ocjenu da voda u Sarajevu nije ono što je nekada bila.

"Kada sam ja bio mali moglo se napiti Miljacke, a danas bi garantirano dobili neku infekciju", tvrdi Nakaš. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije