Reforma zdravstva – spas ili gašenje sistema

BIRN - Detektor.ba
Reforma zdravstva – spas ili gašenje sistema
Plan reforme zdravstva u Sarajevu naišao je na primjedbe u Zavodu za zaštitu zdravlja studenata i Stomatološkom fakultetu, dok u Općoj bolnici navode da podržavaju predložene promjene.

Plan koji je usvojila Kantonalna skupština predviđa korjenite izmjene u radu zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo, a iz Ministarstva zdravstva navode da će, pored poboljšanja usluga pacijentima, dovesti do velikih ušteda u budžetu.

Međutim, iz Zavoda za zaštitu zdravlja studenata i Stomatološkog fakulteta kažu za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da nisu zadovoljni reformom i da će se boriti protiv implementacije ovog plana.

Plan previđa gašenje studentskog zavoda, dok će Stomatološki fakultet izgubiti izvore finansiranja, što će, kako navode iz ove institucije, ugroziti posao preko 100 radnika.

S druge strane, iz Opće bolnice “Abdulah Nakaš” ističu da podržavaju reformu – kojom se predviđa da izgube tercijarnu njegu, a preuzmu specijalističko-konsultativne djelatnosti iz opće interne medicine – jer će se njome “jednom zauvijek staviti tačka na priče o gašenju bolnice”.

Plan reforme zdravstva predviđa da u domovima zdravlja bude objedinjena sva porodična medicina, kao i da se privatnim zdravstvenim ustanovama ponudi mogućnost dobijanja javnih sredstava za usluge osiguranim pacijentima.

“Procjena je da bi se realizacijom ovog plana postigla ušteda u okviru ukupnih finansijskih sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo u iznosu od oko pet miliona konvertibilnih maraka”, saopćeno je iz kabineta ministrice zdravstva Zilhe Ademaj.

Plan reforme zdravstva u Sarajevu je nakon usvajanja upućen na jednomjesečnu javnu raspravu.

Gašenje Zavoda nakon 67 godina                                                                                    

Zavod za zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu je ove godine napunio 67 godina rada, a planom reforme je predviđeno gašenje ove institucije.

U cilju optimizacije, kako se navodi u planu, predviđeno je gašenje Zavoda, a studenti iz Kantona Sarajevo će medicinske usluge ostvarivati u domovima zdravlja po mjestu stanovanja.

Dio zaposlenih radnika, navodi se u planu, bit će raspoređen u domove zdravlja u Sarajevu, dok će specijalisti interne medicine, neuropsihijatrije, oftalmologije, dermatovenerologije i urgentne medicine biti raspoređeni u bolnice.

Direktorica Zavoda za zaštitu zdravlja studenata Žana Pozderac kaže za BIRN BiH da bi gašenje ove institucije rezultiralo “natrpavanjem” domova zdravlja s dodatnih 40.000 korisnika.

“Studenti u domovima zdravlja sjede sa starijom populacijom i malom djecom, gdje dugo čekaju. Oni nisu zadovoljni takvom uslugom i na kraju vraćaju svoje kartone iz porodične medicine u Zavod za zaštitu studenata”, tvrdi Pozderac i dodaje da bi s gašenjem Zavoda postalo upitno liječenje studenata koji nemaju mjesto prebivališta u Sarajevu.

S druge strane, direktorica Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (UKCS) Sebija Izetbegović kaže da je osnova reforme zdravstva da svaki pacijent dobije adekvatnu zaštitu.

“Nema nikakvih radova nauštrb bolesnika. Radi se o tome da u zdravstvenom sistemu svi moraju početi raditi samo svoj posao u normi koja je potrebna da bi se zaradila određena plaća, što je i osnova reforme zdravstva”, ističe Izetbegović.

Pozderac ipak smatra da iza plana zatvaranja Zavoda stoji namjera prodavanja zgrade u kojoj se ustanova nalazi. “Ovo je moderna zgrada. Sada neko hoće da je preuzme”, kaže Pozderac.

Kako BIRN BiH nezvanično saznaje, nakon zatvaranja Zavoda za zaštitu studenata, u ovom objektu trebala bi biti otvorena poliklinika “Atrijum”. Međutim, vlasnik te poliklinike Mirsad Đugum negirao je ove navode.

“Vjerujte mi, to su podvale. Ja nemam veze s tim. A što se tiče studentske ambulante, ona nigdje ne postoji. Studentska ambulanta ne postoji kao jedinica niti u zakonu”, kaže Đugum.

Direktorica Pozderac tvrdi da su imali naznake da bi moglo doći do zatvaranja Zavoda, te da su zamolili Univerzitet u Sarajevu da ih podrži. Iz Univerziteta su BIRN-u BiH potvrdili da će “biti partner Zavodu u rješavanju problema”.

Stomatologija gubi izvore finansiranja

Planom reforme predviđa se da se, zbog nedefinisanog pravnog statusa, Stomatološki fakultet u Sarajevu prestane finansirati iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Direktorica zdravstva na Stomatološkom fakultetu Selma Jakupović tvrdi da bi po prestanku finansiranja ove institucije bio ugrožen radni status 103 uposlenika.

“Nama je sporno ukidanje ovakve vrste finansiranja s obzirom da će 103 osobe takvim planovima ostati u neizvjesnosti. Što će biti s njima ne znamo, a oni su prvenstveno zaposleni uz saglasnost Zavoda za zdravstveno osiguranje, tako da oni nisu tu tek tako”, kaže Jakupović.

Planom reforme se predlaže privatizacija stomatologije, s obzirom na, kako se navodi, nedovoljnu iskorištenost kapaciteta i visokih troškova. Prema planu, za stomatološke poslove potrebno je osigurati ukupno 62 tima na području Sarajeva, dok ih danas ima 122.

Reforma predviđa i promjene u dosadašnjem funkcionisanju Opće bolnice “Abdulah Nakaš”, na način da se u ovoj instituciji ukida tercijarna njega, a preuzimaju specijalističko-konsultativne djelatnosti iz opće interne medicine.

Predsjednik Sindikata Opće bolnice Denis Mačkić za BIRN BiH kaže da u potpunosti podržava reformu sistema.

“Reforma će osnažiti bolnicu i postaviti je kao nosioca zdravstvenog sistema Kantona Sarajevo. Što je najvažnije, ovom reformom će se zauvijek osujetiti nastojanja pojedinaca i interesnih grupa da ovu bolnicu otmu od onog kome pripada, a to su građani Sarajeva”, kaže Mačkić.

Opća bolnica bi reformom preuzela specijalističko-konsultativnu djelatnost iz opće interne medicine, s dijabetološkim savjetovalištem, neurologijom, otorinolaringologijom i oftalmologijom, iz domova zdravlja i drugih zavoda koji su obavljali ove djelatnosti.

U planu se navodi da bi preuzimanjem specijalističko-konsultativnih djelatnosti u Općoj bolnici bio pripojen kadar, što bi dovelo do skraćenja lista čekanja i “lutanja” pacijenata kroz zdravstveni sistem.

Direktorica UKCS-a Sebija Izetbegović ističe da je krajnji cilj da pacijenti imaju bolju uslugu, te da se skrate liste čekanja na određene preglede.

“Kao direktorica Opće bolnice, zatekla sam 1,5 miliona gubitka, a kad sam otišla iz te ustanove, ostavila sam 1,7 miliona u plusu. Mi smo sve radili zakonski”, naglašava Izetbegović.

Plan restrukturiranja je usvojen prošle sedmice i upućen na javnu raspravu, koja će trajati mjesec dana, u tom periodu iz Zavoda za zaštitu studenata i Stomatološkog fakulteta najavljuju da će se boriti protiv reformi, koje bi, prema njihovom mišljenju, oštetile zdravstveni sistem u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije